Hlavní obsah

Vlasy a kapka krve Jana Pavla II. byly uloženy v katedrále v Hradci Králové

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Na Zelený čtvrtek dopoledne, v den desátého výročí úmrtí Jana Pavla II., se v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové konala mše Missa Chrismatis. Během ní byl do výklenku zdejší boční lodi vložen relikviář s ostatky svatořečeného papeže - pramen vlasů a kapka jeho krve. Chrám je čtvrtým místem v Česku, kde jsou relikvie tohoto světce uloženy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Relikviář s vlasy a krví Jana Pavla II.

Článek

„Úcta k ostatkům je stará jako naše církev. Není to však žádný talisman, nýbrž projev úcty k světci. Současně při úctě k ostatkům oslavujeme Krista,“ upozornil generální vikář Josef Socha a dodal, že Jan Pavel II. měl k Hradci Králové vztah.

Nejen že ho v roce 1997 navštívil, ale jeho osobním přítelem byl první polistopadový biskup v Hradci arcibiskup Karel Otčenášek. Současný biskup Jan Vokál působil v době jeho pontifikátu ve Vatikánu.

„Kapičku krve získal biskup Jan Vokál od tehdejšího osobního sekretáře papeže Jana Pavla II. Bylo to ještě v době před jeho svatořečením, proto ho zdobí nápis blahoslavený,“ upozornil mluvčí biskupství Lukáš Peška.

Speciální schránka

Vzácné relikvie jsou uloženy ve speciálně pro tento účel vyrobené schránce. Stříbrný, částečně pozlacený relikviář je vysoký asi 35 centimetrů a pro biskupství ho navrhl a zhotovil umělecký zlatník Pavel Šrytr.

„Vždy se snažím na svých špercích používat kameny či drahokamy, které jsou typické pro Českou republiku. Relikviář tak zdobí almandiny a granáty,“ uvedl umělec. Ústřední motiv, v němž jsou ostatky uloženy, je vytvořen z karlovarského vřídlovce. „Použil jsem ji z vodovodní trubky, která rozvádí minerální prameny v Karlových Varech,“ upozornil zlatník.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Relikviář s vlasy a krví Jana Pavla II.

„Kromě relikviáře jsem musel vyrobit i pečetidlo, kterým se ostatky zapečetily. K tomu biskup vydal listinu o pravosti, té se říká autentika, aby doložil pravost ostatků,“ dodal hradecký zlatník Pavel Šrytr.

Od zadání přes vytvoření výtvarného návrhu až po výrobu mu práce na relikviáři trvala zhruba rok. „Samozřejmě v tom jsou i nutné technické prostoje. Neznamená to, že bych na něm pracoval denně,“ usmál se umělec. Přizval si také spolupracovníky, například Jiřího Vaňka nebo Jakuba Vorla, brusiče z Roztok u Jilemnice.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Obraz svatého Jana Pavla II. na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Tajně vysvětil české kněží

Jan Pavel II. navštívil Hradec Králové 26. dubna 1997 během své třetí návštěvy České republiky. „Jan Pavel II. byl našemu kléru velmi blízký. Jako polský a krakovský kardinál tajně vysvětil hodně českých kněží. Později, v květnu 1989, v Římě již jako papež vysvětil i biskupa Jana Vokála,“ připomněl generální vikář.

Světcovy ostatky jsou uloženy na několika místech ve světě, včetně tří svatostánků v Česku. Tím je chrám sv. Mikuláše v Jaroměři, kostel sv. Ducha v Ostrově-Zábřehu a dóm sv. Václava v Olomouci. A nyní tento počet rozšířil Hradec Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám