Hlavní obsah

Žena našla na Chebsku miliónový středověký poklad

Cheb

Karlovarský kraj vyplatí nálezné ve výši 90 tisíc korun ženě, která vloni na Chebsku našla zakopaný poklad stříbrných mincí ze středověku. Hodnota mincí byla vyčíslena na více než jeden milión korun, jejich historická hodnota má podle odborníků celostátní význam. V úterý o tom informovala náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Eva Valjentová (KSČM).

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

"V květnu loňského roku nalezla u Opatova u Lubů velice vzácných 1195 kusů mincí, oboustranně ražených hallských feniků z přelomu 13. a 14. století. Jde o významný nález. Jsme ze zákona povinni nálezné vyplatit," uvedla Valjentová. Nálezkyně poklad předala chebskému muzeu a o nálezné požádala.

Odborníci museli nejprve zpracovat posudky. I když podle znalců má nález hodnotu přes milión korun, nálezné se vypočítává z hodnoty cenných kovů, které byly ohodnoceny na 328 tisíc korun. Z této hodnoty nálezkyně dostane 25 procent.

Podle Valjentové je pravděpodobné, že se po důkladném prozkoumání a restauraci mincí poklad představí i veřejnosti a to zřejmě v chebském muzeu.

Mince se hojně používaly

Nález hallských mincí není na Chebsku ojedinělý. Dokazuje to, že se tyto mince na Chebsku, které tehdy zasahovalo hluboko do dnešního Německa, ve 13. a 14. století hojně používaly.

Podle historika Pavla Šebesty se například v roce 2006 do rukou muzejníků dostaly hned dva nálezy hallských feniků z Chebska. Jak uvádí ve sborníku Muzea Karlovarského kraje z roku 2008, 219 mincí bylo nalezeno v Německu u Pechtnersreuthu už v roce 1978, dalších 991 hallských feniků pak nedaleko Svatého Kříže v roce 2006. Další mince se našly při rekonstrukci františkánského kláštera v Chebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám