Hlavní obsah

Za právníky v kauze MUS utratil stát už 35 miliónů

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko utratilo od roku 2012 za právní služby v kauze Mostecká uhelná skoro 35 miliónů korun. Přitom se mu v rámci soudního řízení s bývalými manažery společnosti nepodařilo získat zpět ani část ze zabavených miliard.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Soud ve švýcarské Bellinzoně, kde byl loni vynesen rozsudek v kauze MUS.

Článek

Švýcarský soud v Bellinzoně loni v říjnu vyměřil exmanažerům MUS zatím nepravomocné tresty v podobě nepodmíněného odnětí svobody, ale i peněžitých trestů. Česká republika však přišla zkrátka. Soud jí sice uznal škodu ve výši zhruba dvou miliard, musí se kvůli nim ale obrátit na občanskoprávní řízení.

Zabavené miliardy tak soud v Bellinzoně v podstatě zkonfiskoval. Přesto za právní služby advokátní kanceláře PRK Partners stát zaplatil více než 30 miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V roce 2012 bylo zaplaceno cca 22,2 miliónu korun, v roce 2013 cca 11,7 miliónu korun a v roce 2014 cca 400 tisíc korun. Z těchto částek drtivá většina připadá na právní poradenství, zbytek na ostatní výdaje jako soudní náklady či překlady,“ vypočetl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Proklatě drahé právní služby

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v minulosti opakovaně podobné nákupy externích právních služeb napříč všemi resorty kritizoval s tím, že ministerstva disponují dostatečným počtem vlastních odborníků. Resortu financí přitom další milióny na právní služby zůstaly.

„Ministerstvo vyčlenilo v roce 2011 na tento spor částku, ze které zbývá cca 105 miliónů korun. To ale neznamená, že tato částka bude vyčerpána,“ řekl Ležatka. Zároveň odmítl, že by Česká republika ve sporu neuspěla.

Řízení ještě neskončilo

„Nelze souhlasit s tím, že Česká republika byla neúspěšná, neboť řízení není dosud skončeno. Do rozsudku trestního soudu v Bellinzoně podala Česká republika stížnost. Navíc v rozsudku byla konstatována škoda vzniklá České republice ve výši přesahující dvě miliardy korun,“ prohlásil.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Švýcarský soud ale v rozsáhlém odůvodnění svého rozhodnutí v kauze MUS zároveň konstatoval, že výši škody, kterou měla ČR utrpět, stanovil pouze odhadem, neboť přesný výpočet by vyžadoval „neúměrné úsilí“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám