Hlavní obsah

Praha přebírá technickou podporu opencard. Hazard, tvrdí vlastník licencí

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) oznámil, že Praha od pondělí 16. června převezme programovou podporu opencard. Využije toho, že vyprší smlouva společnosti eMoneyServices (EMS). Ta postup Prahy označila za hazard. Tvrdí, že jde o partyzánský krok, protože servis může poskytovat jen ona. Chystá patrně právní kroky a mluví o poškození dobrého jména. S přebíráním správy začala Praha už v pátek odpoledne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

Hudeček řekl, že karta bude fungovat dál. „Máme zajištěn tým IT specialistů z magistrátu, kteří se budou o podporu starat. Lidé se nemusejí obávat žádných změn,“ řekl Hudeček.

Šéf eMoneyGroup (EMG), jejíž dceřinou společností je EMS, Petr Stránský, který dříve působil ve společnosti Haguess, postup města považuje za extrémně neobvyklý. Obě strany o tom podle něho nevedly žádný dialog.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Z právního hlediska jsme schopni servisní stránku vykonávat pouze my,“ řekl Stránský s tím, že město na to už upozornil právní posudek od kanceláře Abott Legal, který si objednalo.

Mezi majitelem licencí a městem podle firmy „nedošlo k žádnému formálnímu předání aktivit“.

Praze bránit nebudeme, tvrdí firma

Přesto firma chod systému torpédovat zatím nechce. Podpora poskytovaná městem podle Stránského může přinést problémy v užívání opencard. „Samozřejmě se to nemusí projevit ihned,“ řekl Stránský.

EMS se hodlá vyvarovat situace, aby po ní někdo mohl vyžadovat případnou škodu. „Budeme se vůči tomu muset právně vymezit,“ poznamenal Stránský.

Právník Rostislava Pekaře z kanceláře Squire Sanders, který pracuje pro město, řekl, že magistrátní odbor informatiky je schopen podporu od pondělí poskytovat. Omezeny by neměly být žádné funkce opencard. „Z právního hlediska to omezeno není,“ řekl Pekař a nevyloučil, že programy časem zastarají.

„Věříme, že subjekt veřejné správy nebude porušovat uzavřené smlouvy a zákony,“ reagoval Stránský. EMG tvrdí, že Praha a dopravní podnik už nyní používají systém opencard ve větším rozsahu, než kam sahají jejich práva, a firma jim to zatím toleruje. „Může se stát, že ukončíme toleranci používání systému,“ pohrozil Stránský. Chápe převzetí podpory městem jako součást tlaku, „aby si diktovalo cenu nákupu“. EMG chtěla po městu 370 miliónů korun za „odkup části závodu“. Odmítla slevit a uvedla, že dluh za minulé licence už převyšuje 130 miliónů korun.

Věc může skončit žalobou

Proto EMG městu i DP poslala 30. května předžalobní upomínku. Poté došlo ze strany města k odkupu licencí. EMG však licence označila jen za část problému, jde i o správu či zdrojové kódy. Systém má podle firmy mnoho vrstev. „A v této chvíli už dochází k poškozování dobrého jména naší společnosti,“ dodal Stránský. Rozuzlení situace očekává v nadcházejícím týdnu.

Pokud by se firma bránila žalobou a návrhem na předběžné opatření, které by Praze znemožnilo kartu podporovat, Pekař si nemyslí, že by soud vyhověl. „Museli bychom se dívat na to, jestli jsou splněny právní důvody pro vydání předběžného opatření. My se domníváme, že nejsou,“ řekl Pekař.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha dostala miliónovou pokutu za opencard

Praha dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) miliónovou pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách při uzavírání dvou smluv souvisejících...

Výběr článků

Načítám