Hlavní obsah

Riziko nákazy klíštětem vrcholí. V mikrovlnce ho ale raději nelikvidujte

Praha

Na nejvyšší, desátý stupeň stoupne o víkendu riziko nákazy klíštětem. Hygienici varují před vstupem do listnatých lesů a doporučují používat repelent i před návštěvou parků. Návodů na likvidaci parazita je mnoho a některé jsou skutečně bizarní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klíšťata přenášejí klíšťový zánět mozku, ročně ho v Česku má 600 až 1000 lidí, a také boreliózu, s níž se ročně v Česku léčí zhruba 4000 lidí. Proti klíšťovému zánětu mozku lze očkovat, a to i v sezóně klíšťat, proti borelióze je jediná ochrana - zakousnuté klíště včas odstranit. Klíště se zakápne dezinfekcí a odstraňuje v gumových rukavicích pinzetou, pak se místo znovu dezinfikuje.

Podle hygieniků je důležité nejen správně klíště odstranit, ale také ho pak bezpečně zlikvidovat.

Nejlepší je škůdce spláchnout

Nejjednodušší je vhodit ho do záchodové mísy a spláchnout. I když je klíště schopné pod vodou přežít poměrně dlouho, šance, že ze záchodové mísy znovu vyleze, je mizivá. Další možností je klíště zabalit do papíru a spálit ho, nebo podržet klíště dostatečně dlouhou pinzetou a spálit, ale i v tomto případě je lépe ho nejprve obalit papírem.

Pokud je nutno odstranit více klíšťat najednou, osvědčilo se vložit je do lahvičky naplněné lihem. Líh klíště spolehlivě usmrtí a lahvičku pak lze vyhodit do běžného odpadu. Zcela nevhodná likvidace je klíště rozmačkat na tvrdé podložce, protože infekční částice se dostanou do prostředí. Přeštípnutí mezi nehty je ještě horší, protože si člověk přenáší infekci přímo na svých rukou.

Pozor, ze sáčku vám může vylézt

Pokus usmrtit klíště vložené do plastového sáčku v mikrovlnce může skončit explozí klíštěte a infikováním trouby. Vhodit klíště v plastovém sáčku do odpadkového koše také není řešení, klíště může ze sáčku, a tedy i z koše vylézt a znovu se zakousnout.

Anketa

Jakým způsobem likvidujete odstraněné klíště vy?
Hodím ho do záchoda a spláchnu.
38,9 %
Zabalím ho do papíru a spálím.
42,8 %
Rozmačkám ho na tvrdé podložce.
11,2 %
Přeštípnu ho mezi nehty.
2,7 %
Strčím ho do plastového sáčku a vyhodím.
0,6 %
Jinak.
3,8 %
Celkem hlasovalo 5162 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám