Hlavní obsah

Pražská MHD jezdí podle prázdninového řádu. Ten ale na zastávkách nevisí

– Praha
Novinky, jas

Lidé cestující v pátek pražskou hromadnou dopravou si na zastávkách tramvají a autobusů i v metru počkají na spoje déle než obvykle. Dopravní podnik a společnost ROPID usoudily, že když je pracovní den vklíněn mezi státní svátek a víkend, cestujících bude méně. Školy přitom žádné oficiální volno nemají, lidé si ale více berou dovolenou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Prázdninové jízdní řády lidé na zastávkách nenaleznou.

Článek

Společnost Ropid, která má organizaci hromadné dopravy v metropoli a okolí na starosti, k tomuto opatření, při němž je snížen počet spojů zhruba o 20 procent, přistupuje v podobných situacích pravidelně.

„O opatření rozhoduje Ropid ve spolupráci s Pražským dopravním podnikem (DPP) a radním pro dopravu,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal, podle něhož je uzavřena velká část škol, řada lidí si prodlužuje víkend a kapacita MHD tak může být snížena. Dopravní podnik díky každému takovémuto prázdninovému okénku ušetří několik miliónů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Informace o provozu dle letního jízdního řádu vyvěšená na zastávkách pražské MHD

Dopravní podnik ušetří, ale pro cestující nastává situace, která jim neplánovaně může prodloužit například jejich cesty do zaměstnání. Prázdninové jízdní řády sice naleznou na internetu a počítají s nimi i vyhledávače spojení, nicméně na zastávkách se s nimi nesetkají. Naleznou tam pouze vývěsku s upozorněním, že tramvaje a autobusy jedou jako o prázdninách.

Některé spoje ale v takovém případě nejezdí vůbec, nebo mají mnohem delší intervaly. Jaké, se ale cestující nedozví. Prázdninový řád není k dispozici

Nepříjemné je zejména to, že omezení postihuje především spoje v dopravních špičkách, které jsou v pracovní den vytížené.

Dny, během kterých bude MHD jezdit „jako o prázdninách“, se podle Drápala plánují vždy na konci předchozího roku. Letos se lidé musí připravit na prázdninový řád v pracovní den také v příštím týdnu, kdy je mezi státní svátek a víkend vklíněn jediný pracovní den, a bude se tak opakovat nynější situace. K podobnému omezení spojů došlo například i v období Velikonoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám