Hlavní obsah

Poslanci fintou přilepší ústavním soudcům, pak možná i sobě

Novinky, val
Praha

Mezi poslanci se zrodil plán, jak přilepšit na platech ústavním soudcům, kteří v současnosti berou méně než soudci obecní. Pouhým přesunutím jejich mezd z kategorie ústavních činitelů do kategorie soudců by jejich platy stouply z 55 869 na 68 851. Začíná se ale hovořit o tom, že by si mohli přilepšit i sami poslanci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh připravil ústavně právní výbor Sněmovny, který se rozhodl změnit neobvyklou situaci, kdy řadoví soudci pobírají více peněz než soudci ústavní. Ti totiž, coby ústavní činitelé, mají až do konce letošního roku zmrazené platy. Píše o tom Mladá fronta Dnes.

Novinkám to potvrdil předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc. „Je to návrh kolegů, který byl konzultován s ministerstvem spravedlnosti. Vychází z dlouhodobých stížností ústavních soudců, kteří si stěžují – a myslím, že docela oprávněně – že jejich platy jsou nižší než platy soudců nižších soudů, a to výrazně,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Návrh má za cíl navázat platy ústavních soudců na soudce, to znamená vyjmout je z kategorie ústavních činitelů, což by do budoucna znamenalo, že pokud politici mají platy zmrazené, tak by se to netýkalo ústavních soudců,“ dodal pro Novinky Tejc.

Nejasnosti kolem poslaneckých platů

Předseda Městského soudu v Praze a nedávný kandidát na ústavního soudce Jan Sváček nápad poslanců kvituje. „Vzhledem k tomu, že v mezidobí byly různým způsobem upravovány platy obecných soudců a Ústavní soud zůstal už po delší dobu na stejné platové úrovni, vznikl zde zcela nenormální nepoměr, kdy ústavní soudce má nižší plat než soudci třeba nejvyšších soudů. Tuhle situaci považuji za nenormální, a pokud se nějakými technickými nebo legislativními prostředky tahle nenormální situace napraví, je to správné,“ řekl Novinkám.

Případná novela z dílny ústavně právního výboru by se nijak nedotkla platů politiků. I u nich ale existuje možnost, že platy po letošním roce porostou. Až do konce roku jsou sice zmrazené, ale pokud vláda nepřijde s nějakým řešením, podle MF Dnes skokově vzrostou z 56 tisíc na téměř 69 tisíc korun měsíčně. A objevují se názory, že by si i zákonodárci měli platově polepšit.

Tejc ale krotí vášně: „Poslanci mají nižší platy než vedoucí odboru na ministerstvech, nicméně tady není důvod ke změně. Alespoň já to tak nevidím. Pokud něco, tak by se měly spíše snížit platy na ministerstvech než zvýšit platy politiků.“

Reklama

Výběr článků

Načítám