Hlavní obsah

Na Štědrý den padaly teplotní rekordy

Aktualizováno

Do České republiky i v úterý proudil teplý vzduch po přední straně tlakové níže nad Skotskem. Proto padaly teplotní rekordy. Nejvíce naměřili v Bohumíně, teploměr ukázal 13,2 stupně, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Celý den byl bez srážek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Překvapivě teplé počasí lákalo Pražany před Vánocemi k sportování.

Článek

Mimořádně teplo bylo zejména na Ostravsku. Kromě Bohumína naměřili rekord ještě v Ostravě-Porubě, kde rtuť teploměru vystoupala na 12,3 stupně Celsia.

V Bohumíně-Záblatí, kde sledují teplotu 57 let, byl překročen rekord z roku 1973, který činil 12,4 stupně Celsia, o 0,8 stupně.  V Ostravě-Porubě měří teploty 45 let, padl rekord z téhož roku, který měl hodnotu 11,2 stupně Celsia.

Teplo bylo i na Šumavě. V Kašperských Horách naměřili 12,4 stupně Celsia. Přechozí rekord z roku 2000 byl překročen o 0,4 stupně.

Podle meteorologů mohou teploty ještě slabě stoupat. V místech s vyjasněním ve středu může opět teplota stoupnout až na 12 stupňů.  [celá zpráva]

Teplotní rekordy padaly už v pondělí. [celá zpráva]

Dál hrozí vítr

Meteorologové nadále upozorňují na silný vítr ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejsilněji fouká na horách. V Jeseníkách a v Beskydech se rychlost větru v nárazech pohybuje mezi 20 až 30 m/s (72 až 108 km/h), na hřebenech přesahují už od rána nárazy větru 30 m/s. Na Šeráku to bylo 33 m/s a na Lysé hoře 34 m/s. Mimo stanice může být vítr ještě silnější.

I v nížinách může rychlost větru dosahovat až 20 m/s

Na Vsetínsku vítr lámal stromy a zranil jednoho člověka. [celá zpráva]

Foto: HZS Zlínského kraje, ČTK

Hasiči odstraňují popadané stromy na Vsetínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám