Hlavní obsah

Průzkum: Zemanovi věří polovina občanů, pro většinu je lepší než Klaus

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezident republiky Miloš Zeman má důvěru 53 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Zároveň jej mírně nadpoloviční většina lidí (56 procent) považuje za lepšího prezidenta než Václava Klause.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Zlínského kraje.

Článek

Oproti květnovému šetření důvěra v prezidenta mírně vzrostla. Zatímco v posledním průzkumu uvedlo 13 procent lidí, že Zemanovi určitě věří, 38 procent mu „spíše“ věřilo. Tentokrát vzrostl počet těch, kteří Zemanovi určitě věří, a to o dva procentní body. Celkem tak Zemanovi určitě nebo spíše věří 53 procent lidí.

Máte důvěru v prezidenta republiky?
květen 2013září 2013
určitě ano1315
spíš ano3838
určitě ne1919
spíš ne3028

„Rozdělení české veřejnosti na stoupence a odpůrce současného prezidenta je vidět i z porovnání s jeho předchůdcem. Miloše Zemana považuje za lepšího prezidenta, než byl Václav Klaus, 56 procent lidí, tedy opět mírně nadpoloviční většina,“ uvedla agentura.

Podle ní má Zeman podporu zejména ze strany příznivců levicových partají, tedy ČSSD, KSČM a SPOZ.

„V Miloše Zemana mají větší důvěru a za lepšího prezidenta, než byl Václav Klaus, jej považují častěji starší lidé, osoby s nižším vzděláním, důchodci, lidé s horším majetkovým zajištěním. Z regionálního pohledu má Miloš Zeman nejvíce podporovatelů na Moravě,“ zhodnotila dále agentura.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Zhruba polovina lidí (52 procent) je toho názoru, že Zeman příliš zasahuje do vnitropolitického dění, 46 procent lidí si myslí, že podstatnou měrou přispěje ke zvýšení vážnosti úřadu prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám