Hlavní obsah

ODS si píchla do Babiše, varuje před berlusconizací

Právo, Jan Martinek

Další část programu, tentokrát priority v oblasti vzdělávání a kultury, představila na pondělní tiskové konferenci ODS. Tentokrát se chce více zaměřit na sdělovací prostředky a posílit roli veřejnoprávních médií. podle místopředsedkyně a volební lídryně strany Miroslavy Němcové hrozí společnosti „berlusconizace“. Němcová se opřela do magnáta Andreje Babiše, který se svým hnutím ANO chce uspět ve volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

„Dochází ke spojení kapitálu s médii, tento kapitál usiluje o získání vlivu na politiku, v čemž vidíme budoucí ohrožení svobody,“ řekla Němcová v narážce na Babiše, který nedávno koupil společnost Mafra, která vydává mj. deníky MF Dnes a Lidové noviny.

ODS proto chce posílit odpovědnost České televize a Českého rozhlasu: navrhuje například sloučit Radu ČT a Radu ČRo, instituce, které mají za úkol kontrolovat nezávislost médií veřejné služby. Chtěla by také změnit zákon o České tiskové kanceláři, ze které by vytvořila „silnou národní agenturu“.

„Jen tak to bude sebevědomá záruka nezávislého trhu s informacemi,“ řekla Němcová. ODS by podle ní kladla důraz na vzdělávání pracovníků veřejnoprávních institucí.

Na školném již strana netrvá

ODS také představila svůj program v oblasti školství: lídr jihomoravské kandidátky a exministr školství Petr Fiala uvedl, že ODS dává přednost stabilnímu a dlouhodobému rozvoji školství, a chce především zvýšit prestiž učitelů, například tím, že prosadí dlouhodobě připravovaný kariérní řád. „Žádná další reforma ani experimenty nám nepomohou. Dobré školy dělají především dobří učitelé,“ řekl Fiala, který by chtěl ve státním rozpočtu najít v následujících třech letech tři miliardy na platy učitelů.

Podle něj je potřeba nastavit dlouhodobě funkční model státních maturit. Na každého žáka na základních a středních školách by měl jít ze státních prostředků stejný příspěvek bez ohledu na to, v jakém regionu studuje.

Podle Fialy ODS nebude trvat na školném na vysokých školách: platit by měli spíš „věční studenti“. „Ať platí ti, co nevystudují v řádném termínu. Naopak dobré studenty bychom spíš měli podpořit vhodnou stipendijní politikou,“ řekl Fiala. ODS také chce zavést výuku angličtiny od prvních tříd základní školy, a podpořit atraktivnější výuku matematiky a přírodních věd.

Částečné úvazky pro rodiče předškoláků

ODS také plánuje daňově zvýhodnit firmy, které by zaměstnaly mladé matky s předškolními dětmi. „Chceme podpořit institut práce z domova a práci na částečný úvazek, které jsou u nás zatím velmi málo rozšířené, protože jsou pro firmy stejně administrativně náročné, jako plné úvazky. Proto chceme firmám, které zaměstnají matky s předškolními dětmi na částečný úvazek, nabídnout osmdesátiprocentní slevu na jejich sociálním pojištěním,“ řekl úřadující předseda Martin Kuba.

Podobné úlevy by podle něj měly mít firmy i v případě zaměstnávání lidí, kteří se starají o své nemohoucí příbuzné. Na nedostatek míst v mateřských školkách by ODS reagovala rozvojem firemních školek, lesních školek či dětských skupin.

V oblasti kultury chce ODS podporovat víceleté financování kulturních organizací. "Budeme usilovat o to, aby měla kultura větší roli ve vzdělávání," konstatovala Němcová. Podle ní by měly vzniknout speciální výukové programy, na kterých by spolupracovala ministerstva školství a kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám