Hlavní obsah

Přijel jsem obnovit Rakousko-Uhersko, vtipkoval Zeman ve Vídni

– Vídeň
Novinky, Jiří Ovčáček (Vídeň)

Prezident Miloš Zeman si neodpustil své oblíbené bonmoty ani během návštěvy Vídně. Před rakouskými podnikateli zavtipkoval, že přijel obnovit Rakousko-Uhersko, ale bez Maďarska. Na setkání se řešily i Benešovy dekrety, Zemana se na ně přišel zeptat nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Přijel jsem obnovit Rakousko-Uherskou monarchii, pokud možno bez Maďarska," pronesl Zeman v sídle rakouské Hospodářské komory. Podnikatele tím pobavil, v sále zazněl smích.

Později už zcela vážně Zeman uvedl, že cílem je vytvořit prosperující střední Evropu. Prezident přitom kladl důraz na investice, zmínil plán na vybudování vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Zeman: Odsun je otázka pro historiky

K otázce odsunu Zeman poznamenal, že jde o záležitost historiků. České a rakouské politiky má podle něj nyní zajímat ekonomický úspěch jejich zemí. Téma tím ale nezapadlo. Lídr sudetských Němců v Rakousku Zeihsel se v debatě Zemana zeptal, s odkazem na vyvlastnění odsunutých, jakou mají nyní rakouští podnikatelé v ČR jistotu, že se situace nebude opakovat. Zeman v reakci Zeihsela vyzval, ať uvede jediný příklad z polistopadové doby, kdy k takové události došlo.

Prezident na podnikatelském fóru obhajoval i svůj názor, že by ČR měla přijmout euro. Za důležité označil, že na rozdíl od národních měn je společná evropská měna odolná vůči spekulantům.

První dáma Ivana Zemanová ve středu navštívila školu J. A. Komenského. Dětem předala knihy, například Povídky z jedné a druhé kapsy od Karla Čapka, Máj z pera K. H. Máchy nebo Malostranské povídky Jana Nerudy. Předala i DVD s filmy Kolja, Tři veteráni, Slavnosti sněženek, Byl jednou jeden král, Tři oříšky pro Popelku, Osudy dobrého vojáka Švejka. Právě postava Švejka Zemanův pobyt v Rakousku provázela. V úterý obdržel darem sošku rakouského Švejka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám