Hlavní obsah

Kubek: nepřijetí Engela zpět do práce nemá vliv na dohodu s ministerstvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda České lékařské komory Milan Kubek v neděli uvedl, že nevzetí lékaře Martina Engela zpět do zaměstnání v nemocnici na Vinohradech nemá vliv na memorandum podepsané v tomto týdnu na ministerstvu zdravotnictví. Jeho slova potvrdil také Miloš Voleman z Lékařského odborového klubu.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Kubek (vlevo) a Boris Šťastný před televizní debatou.

Článek

Voleman, o jehož návratu na původní místo se stále jedná, uvedl v České televizi, že memorandum naplněno bude. Výzva, aby zatím lékaři nevraceli výpovědi, je dána podle něj dohodou o solidaritě, memorandum má ale podle něj vyšší váhu.

Kubek v televizi Prima uvedl, že Lékařský odborový klub (LOK) neporušil dohodu s ministerstvem zdravotnictví, když člen LOK Miloš Voleman vyzval lékaře k solidaritě s Martinem Engelem, který nebude přijat zpět do zaměstnání. Kubek doplnil, že od ředitele nemocnice na Vinohradech je to podlost.

Naopak Boris Šťastný (ODS) ze zdravotnického poslaneckého výboru to za porušení dohody považuje. Oba se střetli v neděli v diskusním pořadu na Primě.

„Dohoda porušena není, byť ze strany ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marka Zemana je to podlost a je jen otázka, zda je to osobní podlost, nebo to má širší politické souvislosti. Za Engela nemá žádnou dobrou náhradu. Je to ukázka, jak by to dopadlo, kdyby bylo na ředitelích, zda budou zvyšovat osobní ohodnocení. Proto jsou tak důležité tarify,“ řekl Kubek v televizní diskuzi. Zmínil také, že ředitel je členem ODS.

Současně dodal, že Engel nevyzval k solidaritě s ním další lékaře. "Engel má právo vyzvat lékaře k solidaritě, upřednostní ale zřejmě zájmy lékařů nad svými, tak jako LOK upřednostnil zájmy pacientů, když ustoupil,“ doplnil Kubek.

Každý ředitel, manažer, hejtmani, primátoři se snažili zabránit katastrofě a najmout na uvolněná místa nové lidi.
Boris Šťastný

Boris Šťastný ale dál tvrdil, že Volemanova výzva, aby lékaři výpovědi nestahovali, je porušením dohody, protože ta negarantuje všem lékařům, že se budou moci vrátit na svá místa, a negarantuje, že všichni lékaři stáhnou výpovědi:

„Kubek nemluví pravdu. Zeman udělal to, co by udělali všichni manažeři v této zemi při vyděračské akci, která by vedla k ohrožení života pacientů. Každý ředitel, manažer, hejtmani, primátoři se snažili zabránit katastrofě a najmout na uvolněná místa nové lidi,“ řekl Šťastný.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger během dne uvedl, že ministerstvo slíbilo, že vyzve ředitele nemocnic, aby přijalo zpět lékaře, pokud budou splněny dvě podmínky. Lékař pořádá o zpětvzetí výpovědi a jeho přijetí nebude bránit už obsazené místo a restrukturalizační změny v nemocnicích.

Šťastný podporuje Hegera

Šťastný také potvrdil, že není spokojen s dohodou. „Vládě toho mnoho nezbývalo, mně se nelíbí, že vláda ustupuje akcím peníze nebo život. Na druhou stranu je třeba si uvědomit postavení vlády. Není tu substituce a náhrada, jako když Reagan při stávce letových dispečerů povolal armádu. Odchod takového počtu lékařů by stát zvládl, na druhou stranu by to vytvořilo problémy. ODS byla pod tlakem koaličních partnerů i ministra Hegera, který má moji plnou podporu. Věci veřejné na nás útočí zleva.“

Reklama

Výběr článků

Načítám