Hlavní obsah

Dvě pražské porodnice budou muset po odchodu lékařů zavřít

Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražské porodnice nebudou od 1. března schopny zajistit péči o matky a narozené děti. Ve středu odpoledne to na schůzce sdělili šéfové pražských porodnic primátorovi Bohuslavu Svobodovi. Podle lékařů musí situaci vyřešit vláda.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Svobody by dvě ze šesti porodnic úplně přestaly přijímat ženy k porodům. Byla by to porodnice v nemocnici na Bulovce a porodnice v Thomayerově nemocnici v Krči. Z nich odchází tolik lékařů, že by nebyly schopny zajistit péči.

Z nemocnice Na Bulovce chtěla odejít polovina porodníků, někteří ale výpověď stáhli a podle některých údajů odchází osm lékařů z 22. Z Thomayerovy nemocnice odchází devět lékařů.

„Nebudeme schopni od 1. března zajistit akutní a neodkladnou péči o rodičky. Obracíme se tedy na státní správu,“ prohlásil primátor s tím, že nebude možné zajistit péči o předčasně narozené děti ani gynekologické pacientky.

Lékaři odmítají sloužit příliš přesčasů

Šéfové ostatních porodnic na schůzce sdělili, že jejich zařízení nejsou schopna péči o ženy, které měly rodit v těchto porodnicích, převzít. Už teď fungují na maximum a volná místa hledají jen obtížně.

Například lékaři v porodnici U Apolináře oznámili, že přestanou sloužit noční přesčasy nad zákoník práce. Odmítá to 41 lékařů z celkových 48.

Prohlášení pro premiéra

Podle porodních klinik by situaci měla řešit vláda. „Při vědomí rizik ve stávajících podmínkách jsme se většinově rozhodli požádat o pomoc stání orgány,“ řekl ředitel podolského Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) Jaroslav Feyereisl.

„Vzniklo tady prohlášení přednostů, které dostane ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i premiér Petr Nečas (ODS). Rozhodnutí této krizové situace musí vzniknout na úrovni vlády,“ dodal Svoboda.

Lékaři podali výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Odcházejí porodníci, neonatologové, tedy specialisté na péči o předčasně narozené děti, a také anesteziologové.

Vážná je situace v péči o předčasně narozené děti. Podle některých informací bude ohrožena péče v pěti z dvanácti neonatologických center v ČR.

O situaci ve zdravotnictví jednaly špičky koalice ve středu odpoledne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám