Hlavní obsah

Sečteno - volby vyhrála ČSSD, ODS skončila v závěsu

Aktualizováno

Ve volbách do Sněmovny zvítězila ČSSD s 22,1 procenta hlasů. Druhá ODS má 20,2 procenta hlasů. Třetí skončila TOP 09 s 16,7 procenta. Do Sněmovny se dostanou ještě komunisté a Věci veřejné, lidovci zůstanou poprvé v historii Česka před jejími branami.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

22:56 - Poslanecká sněmovna v novém funkčním období v průměru asi o půl roku omládla a přibylo v ní žen. Celkem jich bude 44, o třináct více, než kolik bylo zvoleno v roce 2006.

22:41 - Poslanecký post podle ČT obhájilo pouze 86 dosavadních zástupců. Lidé vhodili dvakrát více preferenčních hlasů než při minulých volbách.

22:08 - Letošní účast u sněmovních voleb je druhá nejnižší od roku 1989.

21:44 - V přepočtu na mandáty dopadly výsledky následovně: ČSSD má 56 křesel, ODS 53 křesel, TOP 09 bude mít 41 poslanců, KSČM 26 a Věci veřejné 24.

Případná středopravá vláda ODS, TOP 09 a VV bude mít 118 hlasů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

21:35 - Jsou sečteny všechny hlasy.  ČSSD má 22,1 procenta, ODS 20,2, TOP 09 16,7, KSČM 11,3 a Věci veřejné 10,9. Ostatní strany dostaly pod pět procent hlasů. Účast byla 62,6 procenta.

20:50 - V Tuchoměřicích v okrese Praha-západ se přepočítavají hlasy. Jsou jediným okrskem, na který se ještě čeká.

20:50 - "Jsem rád, že nebudeme muset škrtat my, ale pravice. Lidé tak nakonec poznají, jakou vládu si to zvolili," řekl Právu ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

20:39 - Věci veřejné si podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska zavírají zveřejňováním podmínek pro vstup do vlády cestu k dohodě o povolební spolupráci. Uvedla to ČT

20:31 - Předseda věcí veřejných Radek John v ČT řekl, že jeho strana nebude bojkotovat povolební jednání. Petru Nečasovi vzkázal, že mu gratuluje k výsledku. Nemá prý vůbec čas mu zavolat.

20:03 - TOP 09 nemění svůj názor, že nebude o nové vládě vyjednávat s ČSSD, ani po odchodu Jiřího Paroubka. "Žádné jednání s touto stranou vést nebudeme, poněvadž jednání o programu, které nás čeká nemá smysl," uvedl Schwarzenberg. Podle  něj zbývá jen jednání s ODS.

TOP 09 bouřlivě slavíVideo: Stream.cz

20:01 - Čeká se na sečtení volebního okrsku v Tuchoměřích v okrese Praha-západ. Zatím z něj nejsou vůbec žádné výsledky. Hlasy se stále sčítají i v Moravském Krumlově na Znojemnsku.

19:58 - Petr Nečas uvedl, že pro ODS je i nadále koaliční spolupráce s ČSSD nepřijatelná.

15:56 - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl novinářům, že Jiří Paroubek s variantou svého odchodu přišel hned zkraje jednání grémia jako s nejlepším řešením. Byl prý připraven se bavit o alternativách, ale podle něj to bylo nejrozumnější řešení. "Byli jsme tým dlouhou dobu a jak jsme tam seděli, tak žádnému z nás nebylo příjemné, když nám sdělil, že tým opouští. Nebyl to jednoduchý rozhovor," řekl. Zaorálek uvedl, že členové grémia zvažovali jiné alternativy. "Debata nakonec skončila, kde začala," doplnil.

19:55 -  Lídr ODS Petr Nečas ocenil Paroubka za všechny jeho dobré a pozitivní kroky. Nečas doufá, že změna v ČSSD přispěje ke změně politického stylu strany.

19:41 -  Místopředseda strany Bohuslav Sobotka poděkoval Paroubkovi za jeho práci pro ČSSD. Doplnil, že Paroubek nebyl pod tlakem.

19:38 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že během sedmi až deseti dnů odstoupí z funkce předsedy ČSSD. Podle Paroubka jde o jeho osobní iniciativu. Stranu prý budou mediálně zastupovat místopředsedové. On sám bude následně působit jako poslanec za Ústecký kraj. [celá zpráva]

19:31 - V táboře TOP 09 zavládla naprostá eufórie. Zvláště poté, co vyšlo najevo, že získali v Praze 10 a ve středních Čechách šest mandátů. Jeden ze straníků se chopil megafonu a křičel: kníže na hrad, kníže na hrad!

19:30 - Sečteno je 99,97 procent hlasů. Kompletní zatím nejsou výsledky z Prahy, středních Čech a Jihočeského kraje. Na jihu Čech se počítají i hlasy krajanů, kteří volili v zahraničí.

19:22 - Ústřední volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík Právu řekl, že grémium stále jedná a že zatím nedošlo k žádnému závěru.

19:12 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg doufá, že v povolebním vyjednávání nebude komplikací vítězství ČSSD a nepsané pravidlo, že prezident osloví nejdříve vítěze voleb. "Vzhledem k tomu stavu, předpokládám, že ČSSD ustoupí," řekl Právu Schwarzenberg. Jednání o vládě podle něj začnou až na začátku týdne. "Pochybuji, že zítra ráno budou všichni tak střízliví, aby se mohlo začít jednat," podotkl Schwarzenberg.

19:09 - Předseda vlády Jan Fischer blahopřeje politickým stranám k zisku mandátů v nové Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Věří, že se v blízké době podaří sestavit vládu s výraznou podporou a důvěrou, která bude odhodlána stabilizovat veřejné rozpočty a přikročí k nezbytným reformám.

„Chci touto cestou poděkovat okrskovým volebním komisím i své mateřské instituci – Českému statistickému úřadu za přípravu voleb, sběr a rychlé zpracování volebních výsledků,“ uvedl premiér Jan Fischer.

19:08 - Miloš Zeman řekl Právu, že jeho kandidatura v prezidentské volbě v roce 2013 je kvůli výsledku SPOZ ve volbách vyloučena. „Považuji to za naprosto vyloučené, protože bych pokládal za komické, aby na prezidentskou funkci kandidoval člověk, který nebyl schopen získat pro svoji stranu ani pět procent hlasů,“ řekl Zeman k prezidentské kandidatuře na dotaz Práva.

18:55 -  "Ladíme další postup. Házení flinty do žita to nebude," napsal Právu z jednání grémia jihomoravský hejtman Michal Hašek.Jiří Paroubek zatím předsedou soc. dem. zůstává.

18:38 - Jaroslav Tvrdík dementoval zprávu serveru lidovky.cz. Podle které předseda ČSSD Jiří Paroubek rezignoval. "Sedíme tady a nic takového se nestalo," řekl Tvrdík Právu. [celá zpráva]

18:37 - "Když nevyšel výzkum, tak ho Paroubek nechal předělat," odpověděl na otázku Práva člen vedení soc. dem. proč se výzkumy vydávané společností STEM, které ukazovaly třicetiprocentní podporu ČSSD, mýlily.

18:26 - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si s sebou jako maskota k pozorování výsledků voleb malého plyšového lvíčka. Moc mu ale zřejmě nepomohl. "Nálada je pohřební," komentoval situaci na grémiu soc. dem. důvěryhodný zdroj.

18:22 - Podle místopředsedy ODS Petra Bendla se ukázalo, že se změny ve straně měly provádět už dříve, což prý sám navrhoval. "Nevidím důvod, proč bych to neměl říkat i po volbách," uvedl na dotaz Práva.

18:20 - Místopředseda David Vodrážka řekl: "ODS dostala od voličů ne zdvižený prstík, ale spíš pohlavek za to, jak jsme se chovali, jak jsme tu politiku dělali a jací lidé ji dělali. To se ukázalo v té kroužkovací kampani." Každý se podle něj může podívat na stránky statistického úřadu.

18:13 předseda ČSSD Jiří Paroubek dorazil z Ústí nad Labem do pražského Lidového domu. Ihned začalo jednání vedení strany. V půl osmé, po skončení jednání, bude tiskové konference

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jiří Paroubek řekl, že lidé si vybrali jiný směr, než nabízí jeho strana

18:09 - Předseda Strany zelených Ondřej Liška odstupí z postu předsedy. Chce svolat sjezd strany, na němž vedení složí funkce.

Udělá tak totéž, co před ním Cyril Svoboda a Miloš Zeman.

Liška řekl, že jeho strana rozhodně nekončí, bude se soustředit na komunální volby.

18:00 - Podle zdrojů z Lidového domu bude dnes večer vedení ČSSD hovořit o vyjednávacím týmu, který povede rozhovory s možnými koaličními partnery. Nebude v něm pravděpodobně Jiří Paroubek, naopak by se v něm měl objevit Michal Hašek.

17:59 - Středočeský hejtman David Rath předpokládá, že prezident bude postupovat podle ústavy, tedy pověří Jiřího Paroubka sestavením vlády. Podle něj však vítězi voleb je TOP 09 a Věci veřejné.

17:56 - V kuloárech ČSSD se probírá následující scénář: soc. dem. bude pověřena jako první sestavit vládu, což se jí nepovede a s prohlášením, že se jí nepodaří splnit žádné ze svých pěti programových priorit odejde do opozice. Jiří Paroubek by se pak mohl stát předsedou Sněmovny.

Podle zdroje z vedení ČSSD je jasné, že musí dojít k obměně vedení. "Éra jedné politiky končí," řekl Právu. Podle něj na malém vítězství soc. dem. se ze "čtyř pěti procent podepsal styl politiky Jiřího Paroubka". Soc. dem. prý také hlasy ubraly Věci veřejné, zemanovci a Suverenita Jany Bobošíkové.

17:53 - Miloš Zeman řekl, že odejde z čela Strany práv občanů, protože se mu nepodařil jeho cíl - vstoupit do Sněmovny. [celá zpráva]

Řekl, že jeho strana chtěla být alternativou k ČSSD, ale začala příliš pozdě, vlastně až poté, co byly odloženy podzimní volby.

17:26 - Podle Svobody by strana měla svolat co nejdříve sjezd, na kterém by bylo zvoleno nové vedení. "Přijde doba, kdy budou všichni volat po křestanskodemokratické politice", uvedl Svoboda. Připomněl, že jeho strana sice nebude ve Sněmovně, ale zůstává dál parlamentní formací, neboť má své zástupce v Senátu.  [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda oznámil svoji rezignaci

17:25 - „Při té účasti je výsledek KSČM poměrně dobrý,“ řekl v sídle KSČM novinářům šéf komunistů Vojtěch Filip. Stále trvá na svém názoru, že vznikne velká koalice ČSSD a ODS. „Mám obavu, že na má slova dojde,“ prohlásil Filip.

17:23 - Šéf lidovců Cyril Svoboda oznámil, že rezignuje na svou funkci. Na předsedu již kandidovat nehodlá. [celá zpráva]

17:20 - Po sečtení 95 procent hlasů ve volbách do Sněmovny by zvítězila ČSSD s 22,3 procenta hlasů. Druhá ODS má 20 procent hlasů. Třetí TOP 09 má 16,4 procenta. Do Sněmovny se dostanou ještě komunisté (11,4 procenta)  a Věci veřejné (10,9 procenta), lidovci (4,5 procenta) zůstanou poprvé v historii Česka před jejími branami.

17:08 - "Skokany roku" častují členové soc. dem. jihomoravského hejtmana Michala Haška a pražského poslance Stanislava Křečka. Hašek na jižní Moravě se z 11 místa na kandidátce dostal i před lídra Bohuslava Sobotku.

17:07 - Lidovecké vedení po debaklu ve volbách nejspíš celé dá své funkce k dispozici. Naznačil to místopředseda KDU-ČSL Jiří Carbol ještě před večerním jednáním předsednictva strany, které o situaci má jednat. Na otázku novinářů, zda by měl odejít předseda strany Carbol odpověděl: "Předseda určitě neuvažuje o tom, že by po tomto výsledku zůstal v čele strany, ale počkejte si na jeho osobní vyjádření." Svoboda se zatím novinářům vyhýbá, do volebního štábu ještě nepřišel, byť je ve stranickém sídle přítomen už téměř hodinu a půl.

17:04 - Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa udělala ČSSD chybu agresivní kampaní, která byla lidem protivná. Lídra komunistů překvapilo, že voliči dali tolik hlasů TOP 09. Tu označil za recyklovanou stranu. „Klíčový je počet mandátů,“ řekl pak Filip k výsledku KSČM. V tuto chvíli mají komunisté o jedno procento méně, než před čtyřmi lety.

17:00 - Po sečtení devadesáti procent hlasů ve volbách do Sněmovny by zvítězila ČSSD s 22,5 procenta hlasů. Druhá ODS má 19,9 procenta hlasů, stále ale mírně roste. Třetí TOP 09 má 16,1 procenta. Do Sněmovny se dostanou ještě komunisté a Věci veřejné, lidovci zůstanou poprvé v historii Česka před jejími branami.

16:45 - Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka má země nakročeno k pravicové koalici.

16:42 - Tiskovou konferenci svého předsedy pozorují v Lidovém domě čelní představitelé soc. dem., Michal Hašek, Roman Onderka, Milan Urban, Richard Falbr, Jan Hamáček. Do ústředí soc. dem. přijel i bývalý předseda Sněmovny Miloslav Vlček. Je tu ještě Vladimír Špidla, Milan Štěch a ministr zahraničí Jan Kohout.

16:40 - V lidoveckém táboře se pomalu začínají smiřovat s tím, že KDU-ČSL se do Sněmovny nedostane. Jako první z lidoveckých představitelů to připustil místopředseda strany Jiří Carbol. "Myslím, že to asi bude těsná prohra, která nás vyřadí z parlamentu," řekl Carbol novinářům. Sám chce dát svou funkci k dispozici s tím, že partajní předsednictvo ještě dnes večer k celé situaci zaujme stanovisko.

16:39 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek v reakci na výsledky voleb konstatoval, že "lidé si vybrali jiný směr, než který jim nabízela ČSSD." [celá zpráva]

16:36 - „Pro nás je rozhodující počet mandátů, zatím to vypadá, že bychom si je mohli uchovat,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu KSČM. Za očekávanou prohrou levice vidí Kováčik negativní kampaň, kterou vedla ČSSD, ale též ODS. „Pravice také byl chytřejší,“ sdělil Kováčik a odkázal na vznik TOP 09 a Věcí veřejných. Podle předsedy komunistických poslanců mohli levici zhatit výsledek také Zemanovci.

16:35 - Místopředseda ČSSD Milan Urban uznal, že ho prozatímní výsledky trochu zklamaly. "Očekával jsem lepší výsledek," uznal. Podle něj chce soc. dem. jako vítěz voleb zasednout k vyjednávacímu stolu bez ostrých hran a mluvit s co nejvíce koaličními partnery. Důrazně odmítl jakoukoli kritiku Jiřího Paroubka. Podle Urbana je Paroubek předsedou soc. dem., a proto by měl sestavovat příští vládu.

16:28 - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach prohlásil, že očekává, že prezident pověří prvním pokusem o sestavení vlády lídra nejsilnější parlamentní strany, tedy podle všeho ČSSD. "Jsme vítěznou stranou a nyní vše záleží na povolebních vyjednáváních," uvedl.

16:27- Po sečtení tří čtvrtin hlasů jsou výsledky následující: ČSSD 22,09 procenta, ODS 19,56 procenta, TOP 09 15,63 procenta, KSČM 11,86 procenta a VV 10,94 procenta.

16:23 - "De iure volební vítězství, de facto prohra," zhodnotil dosavadní výsledky zdroj blízký vedení ČSSD. Podle něj by podle stávajícího vývoje výsledků by zřejmě v takovém případě vyvodil důsledky předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Když nastane taková situace, tak vždy následuje nějaká reakce," dodal. ČSSD podle něj zřejmě vzali jasné vítězství prvovoliči, kteří drtivě volili pravici.

16:21 - Předseda VV Radek John řekl Právu: "Voliči si nás najali. Slavit budeme teprve, až prosadíme ve Sněmovně první věc, o kterou usilujeme." John dnes tedy neočekává přílišné oslavy volebního úspěchu. Byl by velmi zklamaný, kdyby jejich preference klesly pod 10 procent.

16:18 - Po sečtení více než dvou třetin hlasů jsou výsledky následující: ČSSD 23,05 procenta, ODS 19,41 procenta, TOP 09 15,45 procenta, KSČM 11,97 procenta a VV 10,91 procenta.

16:12 - Prezident Václav Klaus v Bystřici pod Perštejnem nechtěl komentovat výsledky voleb. „Doufám, že jste zvolili rozumně a že uděláme krok vpřed a konečně budeme mít vládu se silnou voličskou podporou,“ řekl Klaus.

16:02 - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach novinářům řekl, že večerní program grémia určí výsledky. "To bude záležet podle volebního výsledku. Myslím si, že soc. dem. zvítězí a teď je jen otázkou o kolik," řekl. Podle něj se o případné oslavě ještě rozhodne.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

15:59 - Po sečtení více než poloviny hlasů jsou výsledky následující: ČSSD 23,34 procenta, ODS 19,14 procenta, TOP 09 15,11 procenta, KSČM 12,25 procenta a VV 10,9 procenta.

15:57 - Zdroj z Lidového domu Právu řekl, že povolebnímu vyjednávání může být komplikované s novými stranami - TOP 09 a Věcmi veřejnými, protože si kladou jako podmínku, že nebudou ve vládě s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

15:56 - „Budeme s napětím očekávat, zda se nám podaří získat zbývající 0,4 procenta,“ řekl novinářům předseda SPOZ Miloš Zeman k průběžnému výsledku 4,6 procenta. Zopakoval, že jeho strana je alternativou k „populistické a demagogické ČSSD“. Zároveň poděkoval voličům, kteří SPOZ dali svůj hlas. Zeman také zopakoval, že pokud se jeho nová strana nedostane do Sněmovny, odstoupí z funkce předsedy. Šéf strany také tvrdil, že není nervózní. „Nikdy v životě jsem nebyl nervózní,“ sdělil. Zeman navíc prozradil, že na radu lékaře popíjí suché bílé víno.

15:54 - Do stranického sídla v paláci Charitas dorazil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Se svým typickým úsměvem bez jediného slova proplul mezi na ulici stojícími novináři a patrně se prozatím ukryl v kanceláři, aniž by přišel do volebního štábu mezi stranické kolegy, jejichž řady se mezitím rozrostly. Nervózně nyní sledují průběžné výsledky, které pro lidovce vypadají zatím černě.

15:53 - Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je složení příští vlády otázkou povolebních vyjednávání a vyjednávačů. Podle něj vítězem voleb je strana, která získá nejvíce mandátů.

15:52 - Předseda VV Radek John uvedl: "Rozhodně se nehrneme do vlády." Ale dodal, že si dokáže spíš představit spolupráci s TOP 09 a ODS než s soc. dem.

15:51 - Ministr vnitra a lídr pražské kandidátky Martin Pecina novinářům řekl, že výsledky soc. dem. čekala lepší. "Pokud to bude tak, jak to nyní vypadá, tak je třeba počkat na povolební vyjednávání. Variant koalic je nepřeberné množství," prohlásil Pecina.

Ministr vnitra také uznal, že za dobrý výsledek by považoval výhru v Praze, což vypadá, že se nestalo. Pokud by v Praze Pecina nevyhrál, tak by na to nějakým způsobem zareagoval, na silná vyjádření je podle něj však nyní brzy. "Že dvě velké strany - ODS a ČSSD - dostanou tak málo, to jsem neočekával," dodal Pecina.

15:48 - Místopředseda ODS a šéf volebního štábu Ivan Langer Právu řekl: "Věřím, že víc než roční práce přinese své výsledky." "Dali jsme do toho obrovské úsilí, kus srdce. Předběžné výsledky ukazují, že to stálo za to," míní Langer.

15:44 - Po sečtení třetiny hlasů vede sociální demokracie s 23,8 procenta, druhá ODS má 18,6 procenta. Třetí je TOP 09 s 14,4 procenta. Do Sněmovny by prošli ještě komunisté a Věci veřejné. Lidovci by se do Sněmovny nedostali. Výsledek ODS a TOP 09 se s více sečtenými hlasy zvyšuje.

15:43 - Podle zpřesněného odhadu SC pro Českou televizi by o půl procentního bodu zvítězila ODS s 20 procenty, druhá ČSSD by měla 19,5 procenta. TOP 09 by měla 17,5 procenta. Věci veřejné by měly 11 procent, KSČM 10,5 procenta. Lidovci by měli 4,5 procenta.

15:33 - Otázku, zda se již dnes sejde s ostátními lídry stran, nechtěl šéf TOP 09 Schwarzenberg příliš komentovat: "V příštích měsících se s nimi určitě sejdu."

15:32 - Po sečtení 21 procent hlasů získala DSSS 1,34 procent. Strany, které přesáhnou 1,5 procenta dostávají za každý hlas 100 Kč.

15:30 - Po sečtení více než pětiny hlasů jsou výsledky následující: ČSSD 23,99 procenta, ODS 18,32 procenta, TOP 09  14,09 procenta, KSČM 13,06 procenta, VV 10,93 procenta.

15:25 -  Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg komentoval výsledky: "Zatím dobře". Velké veselí způsobila Schwarzenbergova asistentka, která mu darovala kalendář VV, na kterém jsou vyfoceny v odvážném oblečení i pózách kandidátky VV. Na dotaz, kam si kalendář pověsí, uvedl: "Mám několik menších místností, kam se bude hodit."

15:23 - Milan Urban, Roman Onderka a Bohuslav Sobotka ČSSDD) jsou opět mezi novináři.

15:22 - "Končit, pozor, kníže v místnosti," přivítal Kalousek předsedu strany Karla Schwarzenberga. Radostně se objali, také Schwarzenberg září spokojeností.

15:21 - Po sečtení 11,6 procent hlasů jsou průběžné výsledky následující: ČSSD 23,6 procenta, ODS 18,1 procenta, TOP 09 13,9 procenta, KSČM 13,6 procenta a Věci veřejné 11 procent. Lidovci klesli na 4,8 procenta.

15:18 - Zdroj z Lidového domu řekl Právu, že u optimistů z řad ČSSD jsou pocity velmi špatné.

15:13 - Mezi straníky TOP 09 vládne optimismus, 17 procent nikdo nečekal, podle většiny by byl velký úspěch i deset procent. Místopředseda Kalousek rozdává jeden rozhovor za druhým a srší neskrývanou radostí.

15:08 - Místopředseda ODS Petr Gandalovič ve vysílání ČT 24 označil předběžné odhady za dobrou zprávu pro ČR.  Dodal také, že levice přehnala své sliby voličům, kteří jim neuvěřili.

15:03 - Ve volebním štábu lidovců v pražském paláci Charitas zatím vládne smíšená nálada. Dorazil prozatím místopředseda strany Pavel Svoboda či místopředseda Senátu Petr Pithart. Svoboda nechtěl příliš situaci komentovat s tím, že jde o první čísla. Doufá, že zisk lidovců začne růst. Předseda strany Cyril Svoboda ve štábu chybí, jeho příchod se očekává kolem šestnácté hodiny.

15:01 - Komunisté se pochválili, že na rozdíl od ostatních politických stran nevedli agresivní volební kampaň, nikoho nenapadali a nevyužívali placené příznivce. Představitelé KSČM dále sledují průběžné volební výsledky, v neformální rozhovorech vyslovují opatrně přesvědčení, že uspějí více, než ukázal volební odhad, tedy 11 procent.

14:59 - Politoložka Vladimíra Dvořáková ve vysílání ČT24 uvedla, že "lidé šli volit proti tradičním stranám."

14:57 - Prvovoliči podle odhadu SC preferovali pravici. TOP 09 od nich dostala 29 procent hlasů, ODS 18, VV 15, ČSSD devět procent.

14:52 - Členové nejužšího vedení ČSSD Michal Hašek, Bohuslav Sobotka, Roman Onderka, Milan Urban a Martin Pecina již nesedí mezi novináři. Odebrali se do sklepních prostor restaurace Hybernia.

14:48 - Ministr vnitra a pražský lídr ČSSD Martin Pecina Právu řekl, že podle prvních odhadů nemusí být vítězství soc. dem. tak velké, jak Lidový dům původně očekával.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

14:42 -  Hlasy z prvních dvou okrsků v letošních volbách byly sečteny a zveřejněny ve 14:17, o pět minut dříve než při minulých sněmovních volbách. Ve Vlkově na Českobudějovicku vyhrála Suverenita Jany Bobošíkové před ČSSD, v obci Přepychy na Pardubicku zvítězila KSČM před ČSSD a TOP 09, které dosáhly shodného výsledku.

14:36 - "Kromě radosti cítím velkou vděčnost a odpovědnost" uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

14:31 - Představitelé u stolu vyhrazeného grémiu soc. dem. popíjejí bílé víno, pokuřují a smějí se. Předseda asociace krajů ČR Michal Hašek na dotaz Práva, zda ho první odhady znervózněly, odpověděl, že ne. Podle něj je ještě příliš brzy na konečné závěry.

Vedle sedící primátor Brna Roman Onderka Právu řekl, že při zápase ČR s Ruskem bylo také jasné, že český tým získá medaili. Na námitku, že také může ČSSD získat stříbrné, druhé místo, odpověděl: "Ne, naše medaile bude určitě zlatá."

14:29 - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl,  že "pokud se výsledky potvrdí, tak to znamená plnění snu, překonat komunisty".  Poděkoval voličům, že z rok staré strany udělali významnou parlamentní stranu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

14:28 - Zhruba 10 minut po 14. hod přišel do štábu SZ předseda Ondřej Liška. Na zádech měl batoh Zeleni is not dead. Pozdravovil se s novináři, ale komentovat předběžné odhady odmítl: „Před 5. hod nemá cenu komentovat nic. To jsou takové pseudokomentáře.“

14:26 - "Výsledek odhadu je překvapivý úplně pro všechny. Na druhou stranu to není nic fatálního, na základě čeho bychom teď museli vyvozovat jakékoli důsledky. Počkáme si na skutečná čísla, toto je zatím virtuální odhad," doplnil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

14:23 - Nás mrzí, že odhad není na desetiny, protože doufám, že budeme mít o několik desetin více než KSČM, což by nám udělalo velikou radost," řekl Právu šéf VV Radek John. Dodal, že je vidět, že lidé jsou nespokojeni s velkými stranami, hlasovali proti velkým stranám." A hlasovali zřejmě také proti panu Paroubkovi, pokud se potvrdí odhady," podotkl John s tím, že doufám, že VV ještě narostou. "Mít nad deset procent však znamená, že můžeme říkat voličům: Ano, máme sílu a uděláme všechno, co jsme slíbili," řekl ještě John.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Po 14:00 se začaly sčítat hlasy.

14:22 - První místopředseda soc. dem. a lídr jihomoravské kandidátky Bohuslav Sobotka řekl, že očekává ještě zpřesnění výsledků a růst ČSSD ke třicetiprocentní hranici. Nicméně uznal, že odhad je překvapivý. Podle něj by takové výsledky kolidovaly s řadou předvolebních průzkumů.

14:21 - Bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš na základě zveřejněného odhadu uvedl, že voliči dali přednost experimentu, tedy novým stranám. Pokud by KSČM zůstala na 11 procentech, považoval by to z propad, který by museli zanalyzovat. Věří ale ve větší zisk, 13 procent by podle něj byla stejná úroveň jako před čtyřmi roky.

14:19 - Místopředseda ČSSD a lídr středočeské kandidátky Milan Urban novinářům řekl, že věří ve vítězství soc. dem. "Zatím to skutečně bereme jako odhady, jsou to virtuální čísla a budeme čekat na ta pravá čísla," řekl.

14:17  - Za potlesku čekajících spolustraníků přišel do Tyršova domu, kde sídlí TOP 09 místopředseda Miroslav Kalousek.

14:14 - Zemanovci sledují volební výsledky v pražské Opletalově ulici, kde mají sídlo. Podle kapitána autobusu Zemák Miroslava Šloufa mezi nimi panuje optimismus, míní, že pět procent překročí. „My si to nemyslíme, my to víme,“ řekl Šlouf Právu.

14:12 - Podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky je potřeba počkat na reálné výsledky. „Věřím, že ČSSD vzejde z těchto voleb jako vítěz,“ řekl ČT.

14:10 - Ministr vnitra Martin Pecina a lídr pražské kandidátky ČSSD na dotaz Práva, co říká prvním odhadům odpověděl: "Nevěřím jim."

14:09 - Komunisté sledují výsledky voleb ve stranické centrále v pražské ulici Politických vězňů, kde je pro novináře k dispozici volební studio. Představitelé strany s napětím sledovali grafy, které se objevovaly na obrazovce. Rozhodně přitom mezi nimi nepanovalo nadšení. Předseda strany Vojtěch Filip ještě v centrále není, dorazí později.

14:07 - "Mrzí mne, že zatím nemáme o jednu desetinu více, abychom byli před komunisty," řekl v první reakci šéf VV Radek John.

14:06 - SPOZ  by měla čtyři procenta, zelení tři procenta a Suverenita také tři procenta

14:04 - Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek společně s ústředním volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem těsně po zveřejnění výsledků nevěřícně kroutili hlavou. Místopředseda soc. dem. Milan Urban se pobaveně usmál.

14:02 - Podle prvních volebních odhadů společnosti SC pro Českou televizi volby vyhrála ČSSD se ziskem 20 procent, stejný výsledek má i ODS. Do Sněmovny by se dostala také TOP 09 (17 procent), KSČM (11 procent), VV(11 procent). KDU-ČSL (5 procent).

13:43 - ČSSD bude výsledky sledovat v Lidovém domě, podle ČT se ale musí obejít bez svého předsedy Jiřího Paroubka, který je v ústí nad Labem, do centrály strany dorazí až večer.

13:40 - ODS bude výsledky voleb sledovat na půdě rekonstruované Malostranské besedy.

13:38 - Místopředseda Top 09 Miroslav Kalousek odevzdal svůj hlas v sobotu v jedenáct hodin v Základní škole v Bechyni. „Jsme strana, která existuje rok, to znamená, že budeme vděčni za jakoukoliv podporu voličů. Doufám, že se staneme parlamentní stranou a taková naše meta je porazit ve volbách komunisty,“ sdělil Právu

13:08 - K padesáti procentům se blíží i dosavadní účast voličů ve Zlínském kraji. Například ve Zlíně v pátek odvolilo 47,5 procenta voličů.

13:07 - V Karlovarském kraji se před polednem pohybovala volební účast zhruba pod hranicí padesáti procent. „Nižší volební účast kolem 35% dosud zaznamenali v Lubech na Chebsku,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. „K nejvyšším přesahujícím 50% patří volební účast ve Františkových Lázních.“

13:04 - Účast ve volbách by měla být srovnatelná s účastí ve volbách v roce 2006. Tehdy přišlo k urnám 64,5 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám