Hlavní obsah

Kvůli dluhové složence TOP 09 se množí stížnosti

– Praha

Strana TOP 09 si svou netradiční formou předvolební kampaně vysloužila nemálo stížností pro podezření z podvodu, šíření poplašné zprávy a vydírání. Fiktivní složenka na uhrazení dluhu 121 000 dorazila poštou do mnoha českých domácností, u lidí vzbudila bouřlivé reakce. Místopředseda strany Miroslav Kalousek prohlásil, že je mu líto, že se lidem udělalo "špatně z pravdy".

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Složenka na uhrazení státního dluhu, kterou občanům před volbami poslala TOP 09

Článek

"Ta částka je šokující, ale pravdivá. Prosím o pochopení zejména ty, kterým se udělalo nevolno, je mi to líto, ale situace je velmi vážná - dělá se nám prostě špatně z pravdy," uvedl Kalousek.

Složenka TOP 09 obsahuje výzvu, aby rodina za každého člena domácnosti splatila podíl na státním dluhu ve výši 121 000 korun. Podle TOP 09 je zcela zřejmé, že nejde o skutečnou složenku, ale o propagační leták. Strana jím chtěla upozornit na rostoucí státní deficit.

Na složence není uvedeno číslo účtu a je doplněna vysvětlujícím textem.

"Osobně v tom vidím vydírání a šíření poplašné zprávy. Vydírání ve smyslu textu pod složenkou spočívá v tom, že pokud nebudeme volit TOP 09, tak budeme muset zaplatit nejspíš větší dluh," domnívá se čtenář v jedné z reakcí, která přišla do redakce Novinek.

Trestní oznámení se rozhodla podat strana Suverenita - blok Jany Bobošíkové. I ta má podezření, že jde o šíření poplašné zprávy a vydírání.

ČSSD i ODS složenku kritizují

Mluvčí TOP 09 Jan Jakob v tiskové zprávě doplnil, že výše státního dluhu se po této kampani strany stala předvolebním tématem. A reakce na předvolební tah se složenkou podle něj nejsou jen negativní.

Volal i pán, kterého mrzelo, že na složence není uveden účet, protože by ji chtěl zaplatit,“ řekl Právu volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek však akci TOP 09 považuje za nestoudnost. Novinářům lídr sociálních demokratů vypočítal, že Kalousek byl jako člen KDU-ČSL ve většině vlád za poslední dvě desetiletí a v kabinetu Mirka Topolánka řídil ministerstvo financí, a je tak zodpovědný právě za rekordní schodek, kterým skončilo loňské hospodaření státu.

Občanští demokraté shodně s ČSSD Kalouskovi vzkázali, že by se na složenku měl spolupodepsat, protože se sám dříve na vytváření státního dluhu podílel v době, kdy KDU-ČSL pod jeho vedením vládla v koalici s ČSSD.

Proti se postavila i KDU-ČSL. „Očekávám, že Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg jdou veřejnosti příkladem a již uhradili každý svou složenku na 121 tisíc Kč,“ uvedl předseda strany Cyril Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám