Hlavní obsah

Do Česka se vrátil orel skalní

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebetyčnou radost mají ochranáři z dvojice orlů skalních, samice Filomény a samce Davida. Vytvořili totiž spolu pár a po více než 100 letech začali u nás orli sklaní opět stavět hnízdo.

Článek

Zahnízdění mají „na svědomí“ mladí orli, kteří byli do volné přírody vypuštěni v rámci projektu Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd. „Filoména (vypuštěná v roce 2007 - pozn. red.) a David (2006) vytvořili stabilní pár a v únoru zahájili stavbu hnízda,“ potvrdil manažer projektu Petr Orel, jenž je zároveň vedoucím Stanice na záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku.

Kde pár přesně hnízdo staví nechtěl prozradit. „Je to na Moravě, ale víc kvůli bezpečnosti orlů říkat nebudeme.“

Podle něj je ale víc než pravděpodobné, že letošní hnízdění nebude ještě úspěšné. „Jde o mladý pár a samec ještě zřejmě není pohlavně dospělý. Samci orla skalního zpravidla dospívají v pěti, šesti letech,“ vysvětlil. I tak ale stavbu hnízda označil za obrovský úspěch.

„V co jsme ve skrytu duše tiše doufali a přáli si, ať se podaří již letos, skutečně nastalo.“

 První odměna po deseti letech práce

Jak Orel řekl, podařilo se naplnit základní předpoklad projektu. „Pokud zde budou mít orli své kořen“, to znamená, že zde budou mláďata vypuštěna a přijmou toto území za své rodiště, nic kromě člověka jim nezabrání v tom, aby se u nás postupně vytvořila stabilní hnízdní populace tohoto nádherného a majestátního dravce,“ uvedl.

Upozornil však na to, že k vytvoření stabilní populace orla skalního v Beskydech či jiném místě v Česku vede ještě daleká cesta. „Čeká nás stále velké množství mravenčí a systematické práce. Toto je však první velká odměna po deseti letech intenzivní ochranářské práce,“ poukázal Orel.

Projekt Návrat orla skalního do Beskyd „odstartoval“ v roce 2006. Za tu dobu bylo do volné přírody vypuštěno 14 ptáků, dva z nich už ale zahynuli. Samec Evžen zahynul v roce 2008 přímo v Beskydech, zbytky uhynulé samice Gabči zas našli ochranáři vloni nedaleko Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám