Hlavní obsah

"Je nás tady málo," řekl Topolánek skautům, kterým vadí rostoucí vliv komunistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S cílem upozornit na vzrůstající vliv komunistů v české společnosti a varovat před nebezpečím jejich návratu k moci po květnových volbách v neděli uspořádali Mladí konzervativci společně s Junákem - svazem skautů a skautek shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek

Článek

K necelým pěti desítkám účastníků demonstrace kromě pořadatelů promluvil i předseda ODS Mirek Topolánek.

"Je nás tady málo," posteskl si na pódiu u Husova pomníku Topolánek, podle jehož názoru je právě proto třeba zejména mladou generaci informovat o nebezpečí komunismu. "Hlavně mladé lidi poučit o tom, co byl komunismus, jaké měl kořeny, jaké měl nástroje, které využíval, a jakým způsobem se jim vůbec podařilo, že tolik miliónů lidí podlehlo," konstatoval.

"Všecko ostatní ta demokracie bolestně, možná draze a těžkopádně, vyřeší sama, ale tu informaci, kterou musíme přenést, tak to za nás nikdo neudělá, a proto jsem tady," dodal Topolánek, který si na demonstraci vyšel se svým dvouletým synkem Nicolasem.

Zapálili svíčky

Skauti a skautky na pódiu zapálili několik desítek svíček na památku lidí, které komunistický režim připravil o život. Na dnešní demonstraci má navázat další protestní shromáždění, které se uskuteční 15. března v pražské ulici Politických vězňů. Organizátoři chtějí oslovit veřejnost také prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Podobné demonstrace k výročí únorového komunistického puče se na Staroměstském náměstí konaly již v minulých letech. Jejich pořadatelé připomínají události staré přes šest desítek let z 25. února 1948, kdy vážně nemocný prezident Edvard Beneš přijal demisi 12 nekomunistických členů vlády a jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda. Pomohl tím nastolit čtyřicetiletý režim nesvobody.

V letech 1948 až 1989 prošlo v Československu komunistickými věznicemi více než 262 000 politických vězňů. Při zatýkání, ve vězení a v táborech nucených prací zahynulo 2500 až 3000 lidí. Oficiálně bylo z důvodů protikomunistické činnosti odsouzeno a popraveno 241 lidí, poslední v listopadu 1960.

Reklama

Výběr článků

Načítám