Hlavní obsah

Tříčlenná rodina žije v autě na parkovišti v Kolíně

– Kolín

Parkoviště u kolínské nemocnice se stalo dočasným domovem pro tříčlennou rodinu z Kolínska. Rodiče s pětadvacetiletou dcerou údajně přišli o střechu nad hlavou a přebývají ve staré Škodě Favorit. Půl roku v ní prý kočují regionem, před týdnem "zaparkovali" v Kolíně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Rodina žije na parkovišti ve favoritu. Ilustrační foto

Článek

Sociální odbor zdejšího městského úřadu jim nabídl noclehárnu, jejích služeb ale využily jen matka s dcerou. Muž nechce auto opustit, protože se bojí, že o něj přijde.

"Minulý týden jsme jim nabídli místo v městské noclehárně. Mohou v ní být od 18:00 do 08:00. Ženy tam chodí, muž to odmítl, řekla v úterý vedoucí sociálního odboru kolínské radnice Ludmila Navrátilová. Pomoc trojici nabídli i přesto, že v Kolíně nemá trvalé bydliště.

Rodina je prý přihlášena v Přistoupimi u Českého Brodu. V roce 2006 se ale odstěhovala do Polep. Majitel domu, v němž tam bydlela, jí loni údajně nechal vystěhovat do Polních Voděrad, odkud nakonec po měsíci musela také odejít. Od té doby prý v autě kočuje okolím Kolína. Další jejich dceru si k sobě vzali příbuzní, všichni by se k nim prý ale nevešli.

Žena skončila s omrzlinami v nemocnici

Starší žena, která se představila jako Ivana a celé jméno uvést nechtěla, nedávno skončila s omrzlinami v nemocnici. Teď opět tráví čas ve škodovce. Sedí na předním sedadle v zimní bundě a čepici, přes nohy přehozenou deku. Když ji odhrne, objeví se plynový vařič. V autě si jím přitápějí. "Musím dávat pozor, aby něco nechytlo," řekla Ivana.

Palubní deska staré škodovky slouží zároveň jako stůl, polička i kuchyňská linka. Tísní se na ní hrnce, starý ešus, léky, brýle. V autě tiše vyhrává rádio, které je jediným společníkem rodiny. Na polovině zadního sedadla se tísní dívka. Druhou polovinu sedačky až ke stropu auta zaplnily osobní věci rodiny.

Všichni tři, Ivana, její manžel Ladislav i dcera Dana jsou v invalidním důchodu. Na drahé nájmy prý nemají peníze. "Stačila by nám nějaká rozpadlina, dvě místnosti, aby to mělo zahrádku a víc bych si nepřál," řekl Ladislav. Děkoval za pomoc, kterou jim už poskytla řada lidí. Někteří jim půjčili v létě stan, jiní přinesli jídlo, někdo dal peníze.

Nedávno se na autě objevila nálepka s nápisem vrak. "Vlastník je povinen takto označené auto do 60 dnů odstranit," řekl ředitel kolínské městské policie Viktor Prokeš. Pokud tak majitel neučiní, hrozí autu odtah. Strážníci podle Prokeše trojici pomoci neumí. Ladislava alespoň upozornili na nebezpečí, kterému se vystavuje, když v autě přitápí plynem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám