Hlavní obsah

Lídrem Zemanovy nové strany má být Bobošíková

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková by se podle informací Práva měla stát jedním z lídrů Strany práv občanů, o jejímž založení hovoří expremiér Miloš Zeman. O vzniku této strany se bude už v polovině října rozhodovat na celostátním shromáždění sdružení Přátelé Miloše Zemana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Bobošíková v pátek na dotaz Práva, zda je pravda, že by se měla stát jedním z lídrů SPO, nebo zda to vylučuje, uvedla: "Já ve svém životě nikdy nic nevylučuji, já nevím, co bude v politice." Zemanův přítel Miroslav Šlouf pak na otázku Práva informaci týkající se Bobošíkové nepotvrdil ani nevyvrátil.

O novém subjektu se hovořilo ve čtvrtek na pražské oslavě Zemanových 65. narozenin. Přípravný výbor strany podle informací Práva tvoří exministři, kteří působili v Zemanově vládě. Hlasování o přeměně sdružení Přátelé Miloše Zemana na politickou stranu by mělo proběhnout 17. října.

"Probereme to na radě sdružení 2. října. Pokud se rozhodneme, že ano, tak se tomuto tématu budeme věnovat na celostátním shromáždění sdružení 17. října v Praze. Pokud se tam většinově rozhodneme, že se transformujeme, tak budeme postupovat podle zákona," řekl k tomu Právu Šlouf.

To znamená, že by členové sdružení začali sbírat podpisy nutné pro založení strany a proběhla by registrace na ministerstvu vnitra. Podle Šloufa v případě přeměny sdružení na politickou stranu Zeman do Vánoc představí lídry krajských organizací strany.

Objevila se dokonce informace, že do Zemanovy strany by chtěli vstoupit poslanci ČSSD Karel Šplíchal a Anna Čurdová. Ta to ale popřela. "Je to hloupost, nemohu vstupovat do něčeho, co neexistuje," řekla Čurdová Právu. Poslanec soc. dem. Karel Šplíchal nebyl v pátek odpoledne k zastižení.

Bobošíková, která loni kandidovala na post prezidentky za KSČM a letos byla volebním lídrem koalice Suverenita při eurovolbách, chystá ústavní stížnost proti Lisabonské smlouvě. V úterý bude křtít svou knihu "Bojuji za Vás!". Role kmotry se zhostí manželka prezidenta Livia Klausová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám