Hlavní obsah

Porodní dům uspěl ve sporu s ministerstvem zdravotnictví

Praha

Pražský Porodní dům U čápa, který chce nabízet těhotným ženám alternativu ke klasickým porodnicím, uspěl se žalobou proti ministerstvu zdravotnictví. Městský soud v Praze ve čtvrtek zrušil rozhodnutí resortu, který domu zamítl registraci k provádění porodů za pomoci porodních asistentek. Ministerstvo se tak bude muset žádostí znovu zabývat.

Foto: Profimedia.cz

Zatím v ČR mohou ženy rodit v porodnicích či doma.

Článek

Společnost má v Praze 4 porodní dům, kde se však nyní konají pouze školení porodních asistentek a kurzy pro těhotné. Již několik let neúspěšně usiluje o to, aby v něm asistentky mohly vést i porody. Ministerstvo zdravotnictví své zamítavé stanovisko, kterým potvrdilo předchozí rozhodnutí pražského magistrátu, zdůvodnilo nedostatečným věcným a personálním vybavením domu.

Právní zástupce společnosti Štěpán Holub v úterý u soudu řekl, že ministerstvo zdravotnictví po domu vyžadovalo neustálou přítomnost lékařů a zařízení, které dokáže nejen rozpoznat komplikace při porodu, ale je také nutné k řešení těchto komplikací. Podle advokáta jde o požadavky přesahující rámec toho, co stanoví směrnice EU a co vyžadují jiné evropské státy.

Porodní asistentky - specialistky na péči o ženu v průběhu normálního, nekomplikovaného těhotenství, porodu a šestinedělí - v České republice prosazují vznik porodních domů, které fungují například ve Švýcarsku, Belgii a Německu.

České ženy, které se nechtějí uchýlit do nemocničních porodnic, zatím mohou rodit pouze doma. Lékaři a odborné společnosti trvají převážně na tom, že ženy mají rodit v nemocnici, kde je v případě potřeby k dispozici specializovaná pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám