Hlavní obsah

VIDEO: Češi se v Evropské unii propili na přední příčky

Češi patří podle posledních výzkumů Eurostatu k největším pijákům v Evropské unii. Česká republika tak zaujímá čtvrtou pozici za Lucemburskem, Irskem a Portugalskem. Průměrný Čech dle statistik ročně vypije deset a půl litru čistého alkoholu. Úměrně narůstající spotřebě se zvyšuje i počet lidí závislých na alkoholu, kterých je v současné době 350 tisíc.

Článek

Podle údajů statistiků vypije každý Čech včetně kojenců 170 litrů piva, 19 litrů vína a navrch ještě více než osm litrů tvrdého alkoholu.

Odborníci upozorňují, že spotřeba alkoholu stoupla v českých zemích v porovnání s obdobím první republiky trojnásobně.

Počet lidí umírajících na následky pití roste

Na následky nadměrné konzumace alkoholu zemře ročně v České republice pět tisíc lidí a dalších osm tisíc jich onemocní. Lidí trpících závislostí na alkoholu je v současné době na 350 tisíc.

Češi nejčastěji holdují pivu, což je dle odborníků dáno především jeho nízkou cenou ve srovnání se státy západní Evropy. Zlatavému moku pak dávají přednost především muži, zatímco ženy preferují spíše víno.

Největšími pijany v Evropské unii jsou podle statistiky Eurostatu Lucemburčané.  Na osobu starší 15 let připadá v této zemi 17 litrů čistého alkoholu. Následují Irové a Portugalci se spotřebou 16,6 litru. Další příčka patří Čechům s průměrnou spotřebou 15 litrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám