Hlavní obsah

Bush se přiznal: Lituji mylných informací před invazí do Iráku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush pár dní před svým odchodem z funkce poprvé přiznal, že lituje mylných informací od zpravodajských služeb, na nichž počátkem roku 2003 vystavěl hlavní argument pro invazi do Iráku. Bush dokonce v rozhovoru pro televizi ABC řekl, že jde o záležitost, které lituje vůbec nejvíc.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

ABC rozhovor odvysílá v úterý a výňatky z interview přinesl britský deník Guardian.

Bílý dům před zahájením války v Iráku tvrdil, že je neotřesitelně přesvědčen o tom, že tehdejší irácký prezident Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení. Britové navíc dodávali, že Husajnův režim je schopen je použít do 45 minut. Tvrzení byla nepravdivá a později se spekulovalo, zda nevznikla na politickou objednávku.

Bush teď přiznává, že právě jich lituje nejvíc. „Největší lítost za celý můj prezidentský úřad musí být nad zpravodajským selháním v Iráku. Asi bych si přál, aby ty informace byly jiné,“ řekl. Odmítl ale obvinění, že se Bílý dům snažil obelhat Kongres a veřejnost, aby mohl zahájit válku. Víra v existenci Husajnova jaderného arzenálu byla podle něj hojně rozšířená.

„Nebyli to jen lidé v mé administrativě. Spousta členů Kongresu před mým příchodem do Washingtonu i během debaty o Iráku, spousta vůdců světových zemí, všichni měli stejné informace,“ dodal Bush.

"Nebyl jsem připraven na válku"

O tom, zda by do války šel, kdyby zpravodajství tajných služeb bylo jiné, spekulovat nechtěl. „Je to zajímavá otázka. To je přemalovávání, které já nemohu,“ řekl s tím, že nekandidoval, aby válčil. „Nebyl jsem na válku připraven... Nepřepokládal jsem ji.“

George Bush opustí prezidentský úřad 20. ledna 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám