Hlavní obsah

VIDEO: V Opavě hořel vodojem, řemeslníky zachraňoval vrtulník

Právo, Novinky, pno, jog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA
Aktualizováno

Hasiči zasahovali ve čtvrtek kolem poledne u požáru vodojemu v opavské části Vlaštovičky. Nahoře zůstali tři řemeslníci. Hasiči se nahoru vnitřkem vodojemu nemohli dostat. Na místo byl přivolán vojenský vrtulník, kterým se hasičům trojici uvězněných mužů podařilo dostat bezpečně na zem. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: MMS / Josef Gabzdyl, Právo

Vojenský vrtulník při záchraně mužů z vodojemu.

Článek

"Nahoře zůstali tři řemeslníci, kteří zde patrně něco opravovali či vylepšovali. Ti jsou zatím na vodojemu a nemohou dolů – jsou ale mimo nebezpečí života a zatím mimo nebezpečí nadýchání zplodin z hoření,“ řekl mluvčí severomoravských hasičů Petr Kůdela krátce po zahájení záchranných prací.

Muži pracovali na 45 metrů vysokém vodojemu. Prováděli na konstrukci natěračské i další práce, mimo jiné svařovali. Pravděpodobně jiskra prolétla tubusem vodojemu a zapálila krabice a výpary z barev.

Po vzniklém požáru zachovali muži klidnou hlavu. Vylezli nahoru a zaklopili víko, čímž zabránili vzniku komínového efektu. Hasiči po příjezdu zjistili, že žebřík na plášti tubusu má příliš vysokou teplotu.

Vojenský vrtulník při záchraně mužů z vodojemu.foto: Právo/MMS / Josef Gabzdyl

Třicetimetrový žebřík nemohli použít, protože byl krátký. Proto požádali o nejvyšší žebřík v kraji s délkou 52 metrů. Jeho využití zase zabránil silný vítr. Proto bylo rozhodnuto o nasazení vojenského vrtulníku.

Než přilétl, vydali se nahoru k uvězněným mužům po rozpáleném žebříku dva hasiči v dýchacích přístrojích. Nahoře navázali s trojicí kontakt. Mezitím přilétl vojenský vrtulník a všech pět mužů na vrcholu vodojemu dostali s jeho pomocí hasiči na zem.

Trojice zachráněných řemeslníků.foto: Právo/MMS / Josef Gabzdyl

Vyšetřování případu je teprve na začátku, je možné, že došlo k porušení požárních předpisů.

Na zemi měli hasiči připraveno také náhradní řešení – seskokovou matraci.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Výběr článků

Načítám