Hlavní obsah

Zemřel herec Heath Ledger ze Zkrocené hory

Novinky, CNN, ČTK, New York Times
NEW YORK
Aktualizováno

Australský herec Heath Ledger v úterý odpoledne newyorského času zemřel. Bylo mu 28 let. Příčinou smrti je zřejmě předávkování prášky na spaní. Ledger ztvárnil například roli Ennise del Mara ve snímku Zkrocená hora.

Článek

Ledgera nalezl v luxusním bytě na Manhattanu správce domu, který ho chtěl upozornit, že měl objednanou masáž. Nehybný herec podle CNN ležel nahý obličejem k zemi. Vedle se našly jakési pilulky.

Bytná se snažila Ledgera probrat a pak zavolala záchranku. Lékař dorazil a konstatoval smrt. Prozatím všechno nasvědčuje tomu, že se herec sám předávkoval prášky. Policie je ale opatrná a oficiálně nepotvrdila, že šlo o sebevraždu.

Jeho rodina v západoaustralském Perthu odmítla, že by se zabil. Byla to nešťastná náhoda, prohlásil hercův otec Kim Ledger. Už během noci se začaly u domu na Manhattanu objevovat květiny, pohlednice a svíčky, které tam umísťovali Ledgerovi fanoušci. Stejně tak se začaly objevovat u domu v jeho rodném Perthu.

Heath Ledger (vlevo) jako Ennis del Mar ve snímku Zkrocená hora. Foto: Profimedia

Hercova smrt vyvolala šok v jeho rodné Austrálii. "Je to hrozná tragédie. Cítím s jeho rodinou," reagovala oscarová herečka Nicole Kidmanová. "Je tragické, že jsme ztratili jednoho z našich nejskvělejších herců v rozkvětu jeho života," uvedl australský premiér Kevin Rudd.

Heath Ledger na archivním snímku z roku listopadu 2007.

Ledger se koncem loňského roku rozešel se svou partnerkou, rovněž herečkou Michelle Williamsovou, z jejichž vztahu vzešla nyní dvouletá dcera Matilda. Williamsová hrála Ledgerovu manželku v jednom z jeho nejúspěšnějších filmů, Zkrocené hoře, kde ztvárnil homosexuálního kovboje. Za tuto roli byl nominován na Zlatý glóbus i na Oscara.

K prvním velkým hollywoodským úspěchům Ledgera patří film Patriot, kde si zahrál syna hlavní postavy, kterou vytvořil Mel Gibson. Ledger hrál i hlavní roli ve filmu Příběh rytíře, který se natáčel v Praze, zazářil i v Plesu příšer, Bratřích Grimmových či snímku Casanova. Jeho poslední rolí je zločinec Joker, protivník Batmana ve filmu Temný rytíř, který se letos objeví v českých kinech.

Podle New York Times Ledger v posledních měsících v několika rozhovorech vyjádřil nespokojenost se svým životem. "Cítím, že jen mrhám časem, protože se stále opakuji," řekl New York Times v listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám