Hlavní obsah

Na Lysé hoře po 37 letech ožila Bezručova chata

– Lysá Hora
Právo, Aleš Honus

Snad žádný jiný vrchol v České republice nemá tolik věrných a stále se vracejících turistů jako Lysá hora v Beskydech. Podobnými legendami jako nejvyšší vrchol tohoto moravskoslezského pohoří byla opředena i prvorepubliková Bezručova chata, která zde stála od třicátých let minulého století a v roce 1978 vyhořela. V sobotu byla po 37 letech a díky intenzivnímu úsilí desítek nadšenců z Klubu českých turistů otevřena její replika.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na zahájení provozu Bezručovy chaty se přišly podívat stovky lidí.

Článek

Na otevření se přišlo podívat několik stovek lidí, dovnitř ale zatím mohli jen pozvaní hosté – především z řad těch, kteří se o obnovu chaty nejvíce zasloužili.

Budova začne plně sloužit veřejnosti až v průběhu září, protože zatím nebylo ukončeno kolaudační řízení. Poté začne poskytovat po celý týden občerstvení i možnost romantického přenocování.

Před Bezručovou chatou je nově postavena i kaplička, kterou v sobotu vysvětil biskup ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poslední úpravy před otevřením

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Venkovní terasa s krásnými výhledy

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Interiér restaurace

Vybudování repliky Bezručovy chaty financoval Klub českých turistů z veřejných sbírek a z darů.

„Původní projekt měl stát 56 miliónů korun, skutečné náklady ale podle nás nepřekročí 32 miliónů. Mnozí lidé nám třeba darovali materiál nebo nám bez nároku na odměnu poskytovali různé služby," řekl Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů, který se o obnovu chaty zejména v posledních letech nejvíce zasloužil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Biskupské požehnání před Bezručovou chatou

Spousta dobrovolníků přitom na replice chaty pracovala bez nároku na jakoukoliv odměnu.

„Ti lidé, kteří tady v potu tváře ještě před týdnem rubali kameny, aby mohlo před chatou vzniknout toto krásné prostranství, jsou pyšní na to, že to dělali zadarmo. Takových lidí, kteří nezištně pomáhali, byly desítky,“ řekl v sobotu čestný předseda Klubu českých turistů Jan Havelka.

„Lidí, kteří na obnovu chaty přispěli, byly doslova tisíce. My jsme už  roce 2011 rozjeli akci Vystup na svůj vrchol. Po celé republice byly pochody, kde se neplatilo startovné, ale dávali se příspěvky na Lysou horu. Byly to často třeba dvacetikoruny, ale v tom počtu dárců ta podpora byla opravdu obrovská,“ dodal Havelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám