Hlavní obsah

Zachraňte sirotky!

Mezinárodní organizace připravují programy pro záchranu opuštěných dětí, které se staly oběťmi válečných konfliktů, přírodních katastrof i selhání vlastních rodin. Nyní se přidává i česká humanitární organizace Save the Life.

Jednou z akcí jsou adopce sirotků z Vietnamu.

Článek

Do programu adopce se zapojila pod patronací organizace UNICEF a je podporovaná dalšími mezinárodními neziskovými organizacemi pro záchranu dětských obětí válek, přírodních a demografických katastrof. Jednou z akcí jsou adopce sirotků z Vietnamu. Tyto adopce mají zajímavou historii. Opuštěné vietnamské děti totiž již od 70. let minulého století představují nedocenitelný demografický a sociální přínos pro západní společnost, dnes tedy i pro tu naši. Kořeny adopce vietnamských dětí sahají až ke známé a kontroverzní operaci Babylift, při které bylo na sklonku války v roce 1975 letecky odvezeno do USA kolem 2700 dětí. Oficiálně se jednalo o opuštěné sirotky, ale v mnoha případech se operace týkala spíše dětí narozených vietnamsko-americkým párům, které by po vítězství viet-kongu pravděpodobně nečekala nijak světlá budoucnost.

Osud takového "sirotka" byl zachycen např. v dokumentárním snímku Daughter from Danang z roku 2002. Česká nezisková organizace "Save the Life" se nyní, dle svého mluvčího Josefa Pyskatého, zapojuje do mezinárodních programů a dle svého programového prohlášení usiluje o to, aby i česká společnost pozitivně přispěla k pomoci vietnamským opuštěným dětem. Pyskatý dále uvedl: "Skandinávské země, se kterými bychom se tak rádi srovnávali v dobrém i špatném, již dávno tento přínos dovedly rozpoznat a jednotlivým rodinám přispívají na výlohy, které adopce nebo pěstounská péče představuje. Společnost budoucnosti musí být maximálně otevřená světu; naši představitelé ignorují tento evidentní fakt. Odmítáním kohokoliv, kdo překročí naše státní hranice, nás odsuzují k pomalé, ale nevyhnutelné smrti v izolaci."

Více o tomto programu a možnostech zapojení najdete na jejich webu www.savethelife.cz.

Výběr článků

Načítám