Hlavní obsah

Zubního lékaře i dentální hygienistku si lze najít i na internetu

Novinky, Dana Sokolová

Nalézt v dnešní době zubního lékaře, který si vás rád zařadí do své kartotéky není vůbec jednoduché. Dentistů je totiž všeobecně velmi málo, tudíž většina z nich má skutečně plno. Péče o chrup je však velmi důležitá a nikdo by ji neměl podceňovat. A právě proto vznikla databáze zubních lékařů přímo na internetu, kde si toho svého nalezne téměř každý.

Foto: Profimedia.cz

Každý by měl dvakrát ročně navštívit svého zubního lékaře.

Článek

Zuby vyžadují pravidelnou péči. Nejde jen o to, denně si čistit zuby, ale i si je nechat dvakrát do roka prohlédnout skutečným odborníkem. Podle lékařů na pravidelné prohlídky dvakrát ročně chodí asi 66 procent populace. Toto číslo sice není malé, ale ani závratné. V každém případě je velmi pozitivní, že počet lidí chodící na prevenci každým rokem mírně roste.

Odbornou péči však nevykonávají pouze lékaři - dentisti. Co se týče prevence, tak je velmi snadno nahradí péče dentálních hygienistek. Ovšem povědomí o jejich práci, již není takové a jejich služeb využívá pouhá polovina populace. Přitom správnou techniku čistění zubů ovládá jen malé procento z nás. A právě proto je péče dentálních hygienistek tolik potřebná.

Nezapomínejte na děti

Podle stomatologů je většina rodičů v péči o dětský chrup nedůsledná. Většina z dětí totiž dodnes nezvládá správnou techniku čistění zubů. Česká republika tak zaujímá jedno z prvních míst v kazivosti chrupu dětí v Evropě.

„Ke zvládnutí správné techniky dentální hygieny přitom stačí jednou ročně navštívit dentální hygienistku. Naučí vás správné technice čištění a riziko vzniku zubního kazu je tak minimální,“ vysvětluje stomatolog MUDr. David Urie z Akademie dentální estetiky.

Zvládnutí správné techniky je totiž základ. Pokud naučíte vaše děti správně si čistit zuby, mají velkou šanci vyvarovat se v dospělosti nepříjemných problémů se zubním kazem, paradentózou, zubním kamenem a dalšími problémy.

Kde hledat svého zubaře a hygienistku?

Kompletní databázi zubních lékařů naleznete na stránkách České stomatologické komory  http://domino.dent.cz/csk/seznamcl.nsf . Kromě jiného zde naleznete i na co konkrétního se dentista specializuje. Zda jde o běžného praktického zubaře či se zaměřuje na parodontologii, stomatochirurgii, ortodoncii či dětské zubní lékařství. Zajímavé jsou jistě i informace o dosaženém vzdělání lékaře.

Seznam dentálních hygienistek lze pak nalézt na stránkách Asociace dentálních hygienistek a to konkrétně na http://www.addh.cz/index.php?link_index=seznam=find .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám