Hlavní obsah

Zubní kaz nesmí zkazit úsměv

Novinky, Jana Herodková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk, který chodí rád k zubnímu lékaři, snad ani neexistuje. I silní muži při zvuku zubní vrtačky blednou a snaží se vytratit z čekárny. Jedinou možností, jak se této situaci vyhnout, je změnit taktiku. Vyhlásit válku zubnímu kazu a onemocnění ústní dutiny. Je to ale těžké.

Foto: Josef Zajíc

Železniční muzeum moravskoslezké.Ostrava 21.1.2015. Modelová železnice.

Článek

Většina lidí žije ve spěchu, zanedbává se, neumí si na nic udělat čas a často si ho neudělá ani na pořádné jídlo. Rychle něco zhltneme, mlsáme sladkosti, pijeme sladké limonády a mnohdy ani čistění zubů nevěnujeme dostatečnou péči. To všechno našim zubům vůbec neprospívá.

Zubní kaz trápí většinu

I když si asi neuvědomujeme, že zubní kaz je onemocnění, je tomu opravdu tak. Dokonce se jedná o onemocnění, se kterým se setkalo nejméně 90 % občanů Česka. "Charakteristickým znakem počínajícího stadia je úbytek minerálních látek, a to zejména vápníku a fosfátů z tvrdých tkání.

Sklovinu a zubovinu ztráta minerálů oslabí, rozpadají se a vzniká kazivá dutina. V prvních stadiích kazu nemusí být porušení skloviny bolestivé. Začneme ji cítit časem při konzumaci sladkého či slaného, výrazně teplého nebo studeného. Není-li kaz ošetřen, šíří se dál do hloubky a začne silně bolet. Tehdy již léčení vyžaduje víc než jen plombu. Kazivá dutina se postupně zvětšuje a nakonec může dojít až k úplnému zničení nejen zubní korunky, zubní dřeně, ale i celého zubu," uvádí MUDr. Milan Machek, stomatolog z Prahy.

Důležité i pH v ústech

"Vznik kazu mají na svědomí bakterie, které jsou schopny přeměňovat cukry na slabé kyseliny, a hlavně plak. Původně téměř neutrální prostředí ústní dutiny se změní na kyselé s pH méně než 5,5. Minerální látky - vápník a fosfáty - se uvolňují a sklovina se začíná postupně rozpouštět. Zubní sklovina se sice vzniku kazu dokáže ubránit, ale pouze tehdy, pokud kyselé prostředí v ústech netrvá příliš dlouho a neopakuje se příliš často. Dostatečně dlouhé trvání neutrálního prostředí (s pH větší než 5,5) umožní dokonce zpětné uložení dříve uvolněných minerálů do skloviny. Vyrovnání pH v ústech můžeme dosáhnout také větší tvorbou slin," dodává dr. Machek.

Zatím nejosvědčenějším způsobem boje proti zubnímu kazu a onemocnění dásní je pravidelné odstraňování plaku. Je třeba umět si správně zuby vyčistit a mít vhodné pomůcky. Když čištění zubů budeme zanedbávat, může časem dojít k zánětlivému onemocnění dásně a posléze i ke vzniku zubního kamene.

Všechno souvisí se vším

Náš jídelníček rozhoduje nejen o zdravotním stavu organismu, ale i o zdraví zubů. Důležitá je vyvážená strava, která by měla obsahovat méně cukrů a škrobů.

Některé potraviny jsou sice zdravé pro organismus, ale nejsou příliš zdravé pro zuby. To jsou například cereálie, těstoviny, kiwi nebo pomeranč a jablko.

Měli bychom však také omezit konzumaci sladkostí a sladkých nápojů, a to hlavně mezi jídly. Nezbytné je nejméně dvakrát do roka navštívit zubního lékaře. Preventivní prohlídka je zahrnuta ve veřejném zdravotním pojištění a každý pojištěnec na ni má právo

Každé tři měsíce nový kartáček

Kvalitní kartáčky mají konce vláken zaoblené, takže se zuby lépe čistí, a jsou také šetrnější k dásním. Nejvhodnější mají měkká vlákna (soft). Příliš tvrdá vlákna totiž mohou při nesprávném použití poškodit dásně či dokonce i zub.

Stále častěji se používají elektrické kartáčky. Podle odborníků není v účinnosti klasických a elektrických kartáčků významný rozdíl. Je třeba si ale pamatovat, že každý kartáček se dá používat jen omezenou dobu. Při prvních známkách opotřebení je nutné zakoupit si nový, bývá to zhruba každé tři měsíce.

Speciální žvýkačka i pro děti

Jestliže nemáme možnost vyčistit si po jídle zuby, pak můžeme použít speciální žvýkačku. Pokud budeme žvýkat asi 20 minut, pak odstraníme zbytky jídla a povlak z povrchu zubů a také neutralizujeme vznikající kyselé prostředí.

Podle maďarské studie z roku 2001 se výskyt zubního kazu u dětí, které po jídle žvýkaly speciální žvýkačky, snížil až o 40 %. Žvýkačka totiž obsahuje jemné mikrogranule, které jsou také v některých zubních pastách a osvědčily se především při odstraňování skvrn i pigmentace a plaku ze zubů. Mikrogranule se v ústech pomalu rozpouštějí a jemně čistí zuby mechanickou i chemickou cestou. Používání žvýkačky ale v žádném případě nenahrazuje každodenní čistění zubů.

Další pomůcky pro zdravé zuby

Zubní pasta má usnadnit odstranění zubního plaku. Obsahuje proto látky, které mají čisticí a lešticí účinek. Kromě nich obsahuje většina i fluoridy, které napomáhají prevenci zubního kazu. Pasty pro dospělé a pro děti se mimo jiné liší i v obsahu fluoridů (dětské jich obsahují nižší množství), a proto není vhodné dětem nabízet pastu pro dospělé. Kromě fluoridů jsou do past přidávány další látky, které mají léčivé účinky.

Jsou to většinou rostlinné extrakty nebo syntetické látky s dezinfekčním a protizánětlivým účinkem. Některé obsahují i vápníkové sloučeniny, které mají podpořit zpětné ukládání vápníku do částečně rozpuštěné skloviny.

Zubní nit je určena k vyčistění prostorů mezi zuby, kde kartáček většinou nestačí. Používání zubní niti se doporučuje jednou denně, spíše večer. Čištění mezizubních prostorů nití vyžaduje určitou zručnost. Správnou techniku pomůže zvládnout zubní lékař nebo dentální hygienistka.

Vhodný rozměr mezizubního kartáčku, kterým se čistí prostory mezi zuby, sdělí stomatolog nebo dentální hygienistka. Doporučuje se je také požádat o ukázku správné techniky čištění.

Dvakrát denně tři minuty

Zuby si máme čistit nejméně 2 až 3 minuty dvakrát denně, vždy ráno a večer. Ráno se zuby čistí po snídani a večer krátce před ulehnutím. Večer po vyčistění zubů bychom již neměli jíst, ani dříve doporučované jablko, ani pít slazené nápoje.

Důležitější než délka čištění je ale jeho technika. Doporučených metod čištění je mnoho. Tu nejvhodnější doporučí zubní lékař, případně dentální hygienistka.

Reklama

Související témata:

Související články

Dědičnost ovlivňuje kvalitu zubů

Přestože se lidé o své zuby starají, musí někdy počítat s tím, že si s sebou nesou rovněž genetické dispozice po rodičích. Kvalitu zubů může ovlivnit i průběh...

Skvrny na zubech odstraní karbonid peroxid

Pacienti v ordinacích stomatologů vyžadují kromě základní péče o chrup také estetické úpravy. 70 procent z nich chce vybělit zuby. Většina lékařů dává přednost...

Výběr článků

Načítám