Hlavní obsah

Znojemská hovězí pečeně - stálice českých kuchyní

Novinky, Andrea Zunová

Seriál nabízející recepty na notoricky známé omáčky, zakončíme další stálicí našich jídelníčků a to - Znojemskou hovězí pečení. Jistě má na ni každý svůj osvědčený recept, přesto jsme se rozhodli i my jeden nabídnout k vyzkoušení.

Znojemská pečeněVideo: Novinky

 
Článek

Tuto znojemskou pro nás uvařil Jakub Kotyza, šéfkuchař Skyboxů O2 Arény. Podle jeho receptu budeme na čtyři porce omáčky potřebovat 600 g hovězího zadního (loupané plece), 30 g slaniny, sůl a mletý pepř. Dále pak 50 g oleje, 50 g cibule, 45 g hladké mouky, 20 g másla a 75 g sterilovaných okurek.

Pokud máme všechny tyto suroviny připravené, můžeme se pustit do vaření. Hovězí maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme, zdresírujeme a ze všech stran zprudka opečeme. Poté opečené maso vyjmeme a v tuku, který zbyl po opékání masa, připravíme cibulový základ, který zalijeme vodou. Do něj pak vložíme opečené maso, nádobu přiklopíme poklicí, vložíme do rozehřáté trouby a dusíme.

Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy. Šťávu na plotně vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zrestujeme, zalijeme vodou, rozmícháme a provaříme. Na másle orestujeme na nudličky nakrájené sterilované okurky, na které posléze přecedíme provařenou šťávu.

Za přílohu doporučuje Jakub Kotyza dušenou rýži. Ale záleží samozřejmě na vaší chuti.

Uvařeno tedy máme, takže už jen zbývá popřát: dobrou chuť!

Reklama

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám