Hlavní obsah

Zmrzlina či sorbet jako dezert za odměnu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý Čech si ročně pochutná v průměru na třech litrech zmrzliny a dvaceti nanucích. Přičemž nejraději máme vanilkovou, čokoládovou a jahodovou. Poradíme vám, jak si vybrat skutečně chutnou a kvalitní zmrzlinu, a zároveň, jak si takovou zmrzlinu či sorbet vyrobit doma.

Foto: Profimedia.cz

Smetanová zmrzlina je mnohem chutnější, jemnější a více se v ní rozvinou chuťové složky.

Článek

Jak poznáme kvalitní zmrzlinu?

V první řadě je důležité sledovat obaly a složení zmrzlin. Pokud jde o krémové zmrzliny, je důležité, zda obsahují mléko, tvaroh či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány umělými přísadami.

„U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími kombinovanými ovocnými šťávami,“ říká Dalena Martiníková, vedoucí řízení jakosti a vývoje značky Prima zmrzlina.

Na obalu před složením musí mít zmrzlina uvedenou tzv. kategorizaci – pokud obsahuje rostlinný tuk a k tomu třeba i smetanu, musí být uvedeno, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem a smetanou. Pokud smetanu neobsahuje, pak se uvádí, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem. Pokud splňuje zmrzlina požadavek na označení smetanová, pak se takto může označit a přirozeně musí být vyrobena ze smetany nebo másla.

Smetanová zmrzlina je mnohem chutnější, je jemnější a více se v ní rozvinou chuťové složky – např. vanilka, kakao atp.

„Výhodou zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh nebo jogurt je vyšší podíl bílkovin, tedy obvykle lepší výživové složení než u vodových zmrzlin. Při výběru ,vodových nanuků‘ je dobré hledat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Některé vodové nanuky totiž obsahují vedle vody jen barviva, aromata a cukr. Proto je lepší si vybírat ovocné zmrzliny či sorbety než vodové zmrzliny,“ upozorňuje Olga Benešová, technolog výroby zmrzliny.

Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie

Zmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, nikoli z náhražek.

„Složky, které jsou ve výrobku obsaženy nejvíce, jsou vždy uváděny na začátku. Už to vám tedy napoví, jaké je její složení,“ upozorňuje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Pokud zmrzlinu nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu.

Za tzv. dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat tu, která je vyrobena ze smetany, tvarohu a obsahuje více než 55 procent ovoce.

Co jste možná o zmrzlině nevěděli

Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová.

Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit, poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe.

Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky.

Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kornouty, ruská zmrzlina apod.

Melounová zmrzlina
Suroviny: 150 gramů moučkového cukru, 250 mililitrů mléka, 200 mililitrů smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového cukru, 1 pl kukuřičného škrobu, 2 plátky červeného melounu
Postup: V hrnci pomalu zahřejte cukr, mléko, smetanu, vanilku a škrob, dokud nezačne směs houstnout. Odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. Meloun rozmixujte a smíchejte s vychladlou mléčnou směsí. Směs nalijte do umělohmotné mísy a dejte zamrazit asi na 4 hodiny. Každou půlhodinu promíchejte lžící namočenou v teplé vodě.
Domácí čokoládová zmrzlina
Suroviny: 600 ml smetany ke šlehání, 60 g kakaa, 200 g krupicového cukru, 2 tabulky hořké čokolády s 80 % kakaa, špetka soli, 250 ml plnotučného mléka, 3 žloutky
Postup: Připravte si hrnec, do kterého nalijete smetanu a mléko. Za stálého míchání přivedete k varu. Jakmile začne smetana vařit, hrnec sundejte z plotny a přidejte 150 g cukru, sůl, kakao a pečlivě zamíchejte. Do ještě horké smetany nalámejte kousky čokolády a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Žloutky rozšlehejte se zbytkem cukru. Čokoládovou směs dejte znovu na plotnu a za stálého míchání přiveďte do varu. Chvilku předtím, než začne směs vařit, přidejte žloutky s cukrem a rychle míchejte. Směs odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem. Nalijte ji do plastové vaničky a dejte zmrazit.
Domácí tvarohová zmrzlina pro nejmenší
Suroviny: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 kelímek smetany ke šlehání
Postup: Smetanu pečlivě vyšlehejte, aby vznikla pevná šlehačka. V misce smíchejte tvaroh, cukr, med a citrónovou šťávu. Vanilkový lusk podélně nařízněte a tupou stranou špičky nože dřeň vyškrábněte. Dřeň vmíchejte do tvarohu. Nakonec vmíchejte do směsi připravenou šlehačku. Nachystejte si plastovou formičku, kam dáte zmrzlinu ztuhnout. Nalijte do ní směs a dejte do mrazáku. Zmrzlinu stačí nechat mrazit 5 hodin. Během každé hodiny ji promíchejte.
Malinová zmrzlina
Suroviny: 350 g čerstvých nebo mražených malin, 5 lžic medu, pár lístků máty, 1 lžíce citrónové šťávy, 250 ml kondenzovaného mléka, 250 ml smetany na šlehání, bílá čokoláda
Postup: Maliny rozmixujte spolu s medem, citrónovou šťávou a mátou v mixéru. Rozmixovanou směs propasírujte, abyste se zbavili jadérek. Odložte stranou.V kastrolu ohřejte smetanu, přidejte kondenzované mléko a dobře spolu promíchejte. Přidejte malinové pyré a opět vše společně promixujte. Vložte do uzavíratelné plastové nádobky nebo nanukových formiček a dejte na několik hodin zmrazit.TIP 1: Pokud jste maliny právě vyndali z mrazničky, můžete je předem ohřát na ohni. Rozmrazí se a lépe se promíchají s medem.TIP 2: Chcete-li zmrzlinu zjemnit a ještě více osladit, ozdobte ji bílou čokoládou.
Lahodná domácí zmrzlina
Suroviny: 500 ml smetany na šlehání 33%, třtinový cukr – dle chuti, 2 celá vejce, 2 žloutky, vanilkový lusk, vanilkový extrakt
Postup: Smetanu nalijte do hrnce a společně se semínky z vanilkového lusku dejte ohřát na sporák (smetana nesmí přejít varem). V mezičase si dejte nachladit zmrzlinovač. V misce vyšlehejte vejce, žloutky, lžíci vanilkového extraktu a cukr. Poté do vyšlehaných vajec vmíchejte část horké smetany. Tuto směs přelijte zpět do hrnce ke zbývající smetaně a míchejte, dokud směs nezhoustne. Základ na zmrzlinu přelijte do vychlazeného zmrzlinovače.
Kokosovo-melounový sorbet
Suroviny: 1 kg kantalupského melounu, 75 ml kokosového nápoje Alpro Intense. Na ozdobu: snítka máty
Postup: 850 g melounu vložte aspoň na 2 hodiny do mrazáku. Zmrzlý meloun a kokosový nápoj dohladka rozmixujte. Směs lžící rozdělte do šesti skleniček a ozdobte mátou. Podávejte ihned, popřípadě můžete při promíchávání jednou za pár hodin dočasně uchovat v mrazáku.
Minikokosové nanuky
Suroviny: 500 ml rostlinné alternativy jogurtu Alpro s kokosem, 175 ml kokosové alternativy smetany na vaření Alpro Coconut Cuisine, 60 ml agávového sirupu, 10–15 nahrubo nasekaných pražených pistáciových oříšků, 2 lžíce sušeného kokosu, 8 formiček na nanuky (popř. kelímků), 8 nanukových tyček
Postup: Rostlinnou alternativu jogurtu, smetany a agávový sirup ušlehejte dohladka. Směs by měla být dostatečné hustá, aby se v ní udržela zapíchnutá nanuková tyčka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte více rostlinné alternativy jogurtu. Nahrubo nasekané pistáciové oříšky smíchejte se sušeným kokosem a postupně rozdělte do formiček. Pak do formiček postupně nalijte tekutou směs, do každé doprostřed zapíchněte nanukovou tyčku a alespoň na 4 hodiny umístěte do mrazáku. Po vyjmutí z mrazáku každou formičku opatrně ponořte do teplé vody a nanuk z ní vyjměte.
Grepový sorbet se sektem
Suroviny pro 8 porcí: 200 g cukru, 1 citrón, 3 grepy, 2x lahev Rotkäppchen Demi Sec, 2 vaječné bílky (velikost M)
Postup: V hrnci se uvařte cukrový sirup, ten si připravíte tak, že dáte 200 g cukru a 200 ml vody, vařte cca 2 minuty. Nechte sirup odležet. Nakrájejte citróny a grepy na půlku a vymačkejte z nich šťávu (přibližně 200 ml džusu). Prolijte sítem a přidejte 100 ml sektu.Bílky vyšlehejte do sněhu a smíchejte se směsí sektu a ovocné šťávy. Celou směs poté zmrazte na několik hodin, ideálně přes noc. Během prvních čtyř hodin průběžně každých 30 minut směs zamíchejte. Do každé sklenice vložte kopeček grepového sorbetu a zalijte sektem a okamžitě podávejte.
Limetkovo-mátový sorbet
Suroviny: 200 g bílého cukru, 275 ml vody, 5 limetek, ½ hrnku čerstvé máty
Postup: Vodu s cukrem přiveďte k varu a nechejte 5 minut jemně probublávat. Vmíchejte nadrobno nasekanou mátu a přiklopte na pár minut pokličkou. Mezitím vymačkejte šťávu ze čtyř limetek, jednu oloupejte a nakrájejte nadrobno. Všechny ingredience nakonec smíchejte, přelijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku.Sorbet je potřeba každou půlhodinku promíchat, aby se z něj nestal ledovec. Po několika hodinách by měl být připraven k servírování.
Kokosová pěna s kukuřičnými Cornies
Suroviny na 5 porcí: 12 ks Cornies s hořkou čokoládou, 250 ml smetany ke šlehání, 1 kokosový ořech nebo 200 g strouhaného kokosu, 50 ml kokosového likéru Malibu, 100 ml kokosového mléka, 3 lžíce třtinového cukru
Postup: Smetanu vyšlehejte dotuha s třtinovým cukrem, přidejte nastrouhaný čerstvý či sušený kokos, kokosové mléko a kokosový likér. Vše dohromady zlehka promíchejte a již nešlehejte. Prokládejte kukuřičnými Cornies a nechte zamrazit.
Levandulová zmrzlina od mistra zmrzlináře z Crème de la Crème Jana Hochsteigera
Suroviny: 160 g cukru krystal, 20 g hroznového cukru, 70 g vlákniny, 550 g plnotučného mléka, 190 g smetany, 10 g levandule
Postup: Všechny přísady smíchejte dohromady a ohřejte na 85 °C. Poté směs zchlaďte a dejte v uzavřené nádobě zmrazit. Během mrazení směs několikrát promíchejte (co půl hodiny), dokud neztuhne. Možná je i příprava v domácím zmrzlinovači.
Jednoduchý recept na domácí vanilkovou zmrzlinu
Suroviny: 500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)
Postup: Nejprve si nachystejte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujete dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se vám žloutky srazí!Jakmile směs začne houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout, občas promíchejte. Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte ji do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (ideálně do –18 °C). Asi po třiceti minutách směs vyndejte a pomocí vidličky ji „naškrábejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.Tajný tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.
Fit zmrzlina
Suroviny: 1 balení lesní směs Dione Extra 500 g, javorový sirup, jogurt řeckého typu
Postup: Řecký jogurt smíchejte s trochou vody a dochuťte javorovým sirupem dle chuti. Nakonec přidejte zmrzlé ovoce a nechte minimálně 2 hodiny mrazit ve formě na nanuky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám