Hlavní obsah

Změny klimatu prodlužují alergikům jejich utrpení

Washington

Kýchání, slzení a smrkání v důsledku "senné rýmy" může alergiky pronásledovat rok co rok déle a déle. Příčinou jsou podle italských lékařů stále delší pylové sezóny.

Foto: Profimedia.cz

Pylové sezóny jsou stále delší

Článek

Pylová sezóna se během posledních šesti let významně prodloužila. Dokládá to italská studie, zveřejněná na kongresu americké Akademie pro alergie, astma a imunologii v New Orleansu.

Tým odborníků z janovské univerzity sledoval množství pylů, dobu jeho výskytu a citlivost na pět nejčastějších druhů v regionu Bordighera v letech 1981 až 2007.

"Sledováním jasně určené oblasti jsme zjistili progresivní nárůst teplot, které prodlužují pylovou sezónu některých rostlin, a následně celkové množství pylu v ovzduší," prohlásil Dr. Walter Canonica, jeden z autorů studie.

Podle jeho slov se procentuálně zvýšil počet pacientů reagujících na alergeny. Zatím ale není jasné, zda delší období výskytu pylu skutečně ohrožuje lidí tím, že se u nich vyskytne alergie jako je rhinitida, známá jako "senná rýma". Ta vzniká jako reakce na vzdušné alergeny, tedy také na pyl.

Canonicovi kolegové, kteří na výzkumu nespolupracovali, se ale shodují: "Delší pylová sezóna a velké množství pylů může prokazatelně zhoršit symptomy alergické rhinitidy u osob, které měly doposud minimální příznaky."

Reklama

Související témata:

Související články

Obyčejná chřipka hrozí neobyčejnými riziky

Prasečí chřipka lidi vylekala, ale té obyčejné se nebojí. Považují ji za banální chorobu. Netuší, že i sezónní chřipka je může zabít. Stejně jako vyvolat nebo...

Výběr článků

Načítám