Hlavní obsah

Žloutenkou se může nakazit každý

Novinky, Andrea Zunová

Žloutenka, jinak nazývaná také nemocí špinavých rukou, je stále aktuálním tématem a nakazit se jí může prakticky každý. V průběhu letošního ledna a února zaznamenal v Česku Státní zdravotní ústav 112 případů výskytu žloutenky typu A.

Foto: Profimedia.cz

Žloutenka se také nazývá nemocí špinavých rukou

Článek

Jen za první dva měsíce roku tak onemocnělo téměř stejné množství lidí jako za celý rok 2007. Letos se vyskytují převážně lokální epidemie žloutenky typu A u rizikových skupin obyvatel.

Žloutenka je infekční virové onemocnění jater, kterým se může snadno nakazit jakýkoliv člověk. To potvrzuje i fakt, že u celé třetiny pacientů nelze identifikovat přesnou příčinu nákazy.

Žloutenkou typu A se při aktivním stylu života mohou děti i dospělí nakazit poměrně snadno; při cestování městskou hromadnou dopravou, návštěvě restaurace, kavárny či kina, cestách do exotických oblastí, ale i běžné konzumaci potravin nesprávně umytýma rukama.

Žloutenka typu B se přenáší mikroskopickým množstvím infikované krve, která se dostane do krevního oběhu člověka. Nákaza tímto typem nemoci hrozí např. při použití vypůjčených hygienických potřeb (zubního kartáčku, ručníku) či při zranění ve sportu.

Prevencí je hygiena

Mezi základní způsoby prevence žloutenek patří dodržování hygieny a správné umývání rukou. Z nedávné ankety vyplynulo, že si běžně umýváme ruce po použití WC, po cestování městskou hromadnou dopravou či po příchodu z venkovního prostředí. Na hygienu však lidé často zapomínají před konzumací jídla. Mnohdy navíc ani neznají způsob, jak si správně ruce umýt, aby zůstaly opravdu čisté.

Vhodnou ochranu proti žloutence A a B představuje očkování, díky němuž lze účinně předcházet samotné nemoci, jejímu dlouhodobému léčení a dalším nepříjemným zdravotním potížím. Zařazení očkování do péče o zdraví se v případě prevence žloutenek opravdu vyplatí. Onemocnění totiž může pacienty trápit po dobu několika týdnů a následná rekonvalescence zahrnuje např. přísnou úpravu jídelníčku a omezení tělesných aktivit po celý půlrok.

Díky očkování kombinovanou vakcínou se mohou děti i dospělí spolehlivě chránit před nákazou oběma druhy žloutenek zároveň. Více informací o očkování proti žloutence A a B naleznete na www.zloutenky.cz.

Ve středu 14. dubna začíná v Česku již čtvrtý ročník edukační roadshow Žluté týdny. Jejím cílem je upozornit širokou veřejnost na neviditelné nebezpečí nákazy žloutenkou a informovat o možnostech prevence této rozšířené infekční nemoci. Pro návštěvníky je rovněž připravena netradiční novinka – díky speciálnímu UV měření mohou zjistit, zda si dokážou správně umýt ruce. Kompletní program, včetně jednotlivých zastávek, naleznete na www.zlutetydny.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám