Hlavní obsah

Žloutenka může skončit až rakovinou jater

S přibývajícími případy hepatitidy typu B a C roste riziko karcinomu jater, kterým zatím trpěli spíše obyvatelé Asie. Jedná se o jeden z nejzákeřnějších druhů rakoviny, který dává pacientovi opravdu malou šanci na přežití.

Foto: Profimedia.cz

Pravděpodobnost vzniku karcinomu jater roste zejména u lidí, kterým přešla hepatitida typu B a C do chronického stádia.

Článek

Rakovina jater patří mezi nejzákeřnější a u nás méně známé druhy rakoviny. Celosvětově je však šestým nejčastějším nádorovým onemocněním. Postižení pacienti žijí v průměru půl roku od objevení nemoci a podle lékařů je šance na vyléčení u pouhých pěti procent nemocných.

Pravděpodobnost vzniku karcinomu jater roste zejména u lidí, kterým přešla hepatitida typu B a C do chronického stadia. Tato onemocnění se přenášejí krví nebo pohlavním stykem.

„K přenosu infekce stačí malé množství krve a nákaza se rozšíří. Čím je nákaza nebezpečnější, tím významnější je v tomto ohledu prevence. V principu se u hepatitidy jedná o stejná preventivní opatření jako v případě HIV/AIDS,“ zdůrazňuje přednosta Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Prof. MUDr. Vladimír Bencko, DrSc a dodává:

"Problém je, že na hepatitidu typu C neexistuje očkování. Po odeznění akutních obtíží mohou oba typy přejít do chronického stadia. V něm je nejdůležitější přísně dodržovat doporučenou dietu a vyhýbat se alkoholu.“

Rakovinu jater přežije jen pět procent pacientů

Podle lékařů je na hepatitidě B a C zákeřné to, že může u pacienta probíhat bez zjevných klinických příznaků. Pokud pacient neví, že je nemocný a chová se ke svým játrům nešetrně.

"Nemocní s rakovinou jater umírají během půl roku a pouze pěti procentům z nich dokážeme nádor vyléčit. Přitom by stačilo jen dbát o své zdraví,“ varuje MUDr. Petr Karásek z Masarykova onkologického ústavu a dodává:

„Každému, kdo se dostal do užšího kontaktu s osobou nemocnou hepatitidou, bych doporučil preventivně navštívit lékaře, který provede potřebná vyšetření. Týká se to zejména rodinných příslušníků a spolupracovníků.“

Karcinom jater je nebezpečný druh rakoviny, protože nádor je obtížné včas diagnostikovat. V případě pozdního nálezu má pacient poměrně nízkou pravděpodobnost přežití. Proto pokud máte prodělanou hepatitidu typu B nebo C, je zapotřebí obrátit se na svého ošetřujícího lékaře (obvodní lékař), který podá bližší informace nebo Vás přímo odešle k nejbližšímu specialistovi.

Stejný postup je vhodný, i pokud hepatitidou B nebo C trpí někdo v bezprostředním okolí, nebo pokud patří do rizikové skupiny (alkoholik, narkoman).

Reklama

Související články

Je čas na očkování proti žloutence

V Praze začala ve středu 28. května kampaň Žluté týdny, která informuje o žloutenkách typu A a B a možnostech očkování. Podle Státního zdravotního ústavu...

Výběr článků

Načítám