Hlavní obsah

Život se jí velmi změnil poté, co onemocněla roztroušenou sklerózou

Novinky, das

Letos na jaře čtyřiadvacetiletá Klára začala hůře vidět na pravé oko. Jelikož očařka sama nedokázala odhalit příčinu problému, poslala Kláru k dalšímu vyšetření na neurologii, kde u ní odhalili roztroušenou sklerózu. Byl to pro ni obrovský šok, protože už tehdy měla o nemoci nějaké povědomí a dokázala si tak představit, co všechno tato nevyléčitelná nemoc obnáší.

Foto: archív Kláry Zahradníkové

Klára Zahradníková

Článek

„Při vyřknutí diagnózy se mi neudělalo dobře. Už nějakou dobu jsem byla členem internetových diskuzí, kam psali právě pacienti s roztroušenou sklerózou. Představila jsem si, že mě potkají všechny příznaky, o kterých tam lidé psali, například ochrnutí,“ vysvětluje Klára.

Naštěstí brzy zjistila, že při včasném záchytu onemocnění a vhodné léčbě mohou být projevy nemoci minimální. „Pacienti, kteří nemají akutní problémy, do diskuzí obvykle nepíší. S roztroušenou sklerózou se navíc pojí řada mýtů a předsudků a chvíli mi tak trvalo rozlišit, co mohu od své nemoci reálně očekávat,“ říká Klára.

Přestože nyní nemá žádné příznaky, musela nemoci přizpůsobit svůj život. V práci si zařídila volno, aby mohla jezdit pravidelně k lékaři do jiného města. Třikrát týdně si navíc píchá injekce s léky.

Roztroušená skleróza se dá odhalit dřív

Věda a školy

Naštěstí v zaměstnání jí po všech stránkách vyšli vstříc. Práce učitelky v mateřské škole jí velmi baví a naplňuje.

Kromě práce se také věnuje psaní příběhů a povídek. Je to pro ni ta nejlepší terapie. Zároveň pokračuje v dobrovolnické činnosti, které se věnovala před diagnózou svého onemocnění.

S jednou svou povídkou, nazvanou Pořád jsem to já, dokonce získala první místo literární soutěže Rozsviťme Českou republiku. Akce, kterou tradičně pořádá Nadační fond Impuls, má za cíl podporu pacientů s roztroušenou sklerózou a jejich blízkých.

Nepodceňujte rané příznaky roztroušené sklerózy

Zdraví

Ve své povídce zejména apeluje na nemocné, aby nepodléhali strachu z toho, co bude, jak složitý a těžký život je čeká. Aby se naučili žít přítomností a nebránili se být šťastní.

„Někdy se špatné věci v našem životě semelou tak strašně rychle, že si ani nestihneme všimnout, jak rychle semlely nás. A asi aby k nám život nebyl tak krutý, začnou se najednou dít věci, které nás donutí se zase postavit na nohy a pokračovat dál,“ dodává Klára.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám