Hlavní obsah

Zima je obdobím nemocí, prevence začíná u správného mytí rukou

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Se zimním obdobím jsou spojena i nejrůznější onemocnění a také chřipkové epidemie, kvůli kterým ordinace lékařů v těchto týdnech praskají ve švech. Vedle chladného počasí oslabují naši imunitu také špinavé ruce. Právě skrze ně se totiž podle Světové zdravotnické organizace přenáší až 80 % všech infekcí. Prevence proti nemoci tak začíná u mytí rukou. Zdravotní specialistka Irena Průchová představila Novinkám správnou techniku mytí.

Jak na správné mytí rukouVideo: Novinky

 
Článek

Většina virů a bakterií se nachází na běžně používaných předmětech. Člověk se tak do kontaktu s nimi dostává každodenně. Nejrůznější mikroorganismy lze nalézt například na mincích a bankovkách, klikách a madlech, vodních bateriích, kuchyňských potřebách, ručnících či na počítačových myších a klávesnicích. A právě na nich dle nejrůznějších studií ulpívá daleko více bakterií než například na záchodech či v koupelnách.

Špinavé ruce jsou tak nejčastější příčinou přenosu nejrůznějších nemocí. Jednou z příčin je i to, že si většina lidí nemyje ruce správným způsobem. Podle Státního zdravotnického ústavu tak činí až 95 procent Čechů.

Pouhé umytí rukou vodou a mýdlem totiž často nestačí. Proti bakteriím a mikroorganismům je zapotřebí použít i antibakteriální roztoky.

Technika správného mytí rukou

„V první řadě bychom neměli mít prstýnky, protože prstýnky a náramky jsou semeniště různých mikroorganismů a nečistot. Nejdříve si omyjeme ruce vodu, potom použijeme tekuté mýdlo v dostatečném množství,“ vysvětluje Irena Průchová, zdravotní specialistka z kliniky Esthesia.

Tuhé mýdlo doporučuje používat jen v domácím prostředí, jelikož i na něm se mohou držet nejrůznější mikroorganismy a bakterie.

„Omyjeme si nejdříve prsty dlaně, rozetřeme mýdlo, nesmíme nikdy zapomínat na mytí v prostoru mezi prsty a na samotné prsty,“ popsala základní techniky mytí. Častou chybou pak bývá opomenutí bříšek prstů a také mytí palců.

V poslední řadě je třeba umýt i samotně dlaně. Následně se ruce opláchnou vodou a osuší. Podle specialistky by se ruce měly sušit pomocí jednorázových ubrousků. Textilní ručníky v sobě mohou skrývat spoustu bakterií a mikroorganismů už od prvního použití, elektrické sušiče zase mohou rozfoukávat bakterie po okolí.

V případě návštěvy zdravotnického zařízení je nutné si ruce následně ošetřit i desinfekcí, ať už v podobě gelu, či roztoku. „Tam se už ani ruce nemusí osušovat. Nastříkáme, promneme a necháme usušit,“ dodala odbornice.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Výběr článků

Načítám