Hlavní obsah

Zhubnutím se zbavíte i celulitidy

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomerančová kůže, celulitida. Strašák, jímž nás masírují samozvaní odborníci na ideální krásu. Je nutné obětovat nemalé finance do prostředků, jež nám zaručeně odstraní svraštělou kůži? Odborníci tvrdí, že stačí zhubnout a problém celulitidy je částečně vyřešen. I tento kosmetický problém závisí na úpravě stravy a jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Celulitida se může rozvinout i u žen s normální tělesnou hmotností, hlavně u těch, které mají zvýšené množství tukové tkáně v podkoží oproti normě, nerovnoměrnou distribuci tuku v těle nebo ochablé svaly.

Článek

Krémy, skořicové zábaly, masážní a lymfodrenážní přístroje a další produkty slibují, že si poradí s pomerančovou kůží.

"Mnoho žen se však přesvědčilo, že žádný prostředek nefunguje zázračně. Navíc jsme ze všech stran slýchávali, že celulitida je dědičná a nelze se jí zbavit. Nemálo žen proto rezignovalo a s kosmetickou nedokonalostí se smířilo. Není ale důvod lámat hůl. Když zhubnete, poradíte si i s celulitidou,"  říká nutriční terapeutka Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment (www.komplimentinstitut.cz).

Podle Galové anticelulitické prostředky nemají samy o sobě výrazný efekt proto, že neřeší příčinu problému, tedy usazování tuku a odpadních látek v podkoží. Pomerančové kůže se lze zbavit změnou životosprávy.

Co podporuje vznik celulitidy

To, zda se celulitida u někoho objeví, je dáno vyšší hladinou estrogenu (proto mají muži celulitidu jen vzácně), genetickými predispozicemi, užíváním hormonální antikoncepce, stoupajícím věkem.

Mezi nepříznivé faktory však patří i to, co můžeme sami aktivně ovlivnit: ochablé svaly, zvýšené procento podkožního tuku v těle a nevhodná životospráva.

Celulitida má sice negativní dopad na prožívání a psychiku, ale fyzické zdraví bezprostředně neohrožuje, a to ani její nejtěžší stupeň. Co ale zdraví ohrožuje, je nadváha, s níž jde celulitida často ruku v ruce,
nutriční poradkyně Kristýna Galová

„Cílem našich redukčních programů je snížení množství tukové tkáně v podkoží, zpevnění svalů a u většiny klientů je také potřeba zvýšit podíl svalů na celkové hmotnosti. Výsledkem je tedy nejen zeštíhlení, ale příjemným bonusem je vymizení celulitidy,“ vysvětluje Galová.

Zároveň přidává několik odborných poznatků o celulitidě. Zájemci se prý často ptají, zda je celulitida nebezpečná. Galová říká: "Přestože celulitida trápí milióny žen, není to nemoc. Její přítomnost má sice negativní dopad na prožívání a psychiku, ale fyzické zdraví bezprostředně neohrožuje, a to ani její nejtěžší stupeň. Co ale zdraví ohrožuje, je nadváha, s níž jde celulitida často ruku v ruce."

Proč celulitida trápí více ženy

Celulitida postihuje především ženy ve zralém a starším věku, které jsou obdařeny klasickými ženskými postavami kyprých tvarů v oblasti boků a stehen. Vysoké riziko mají ty, které trpí nadváhou a obezitou, zvýšenému riziku jsou vystavené ženy se slabým vazivem a sklonem ke křečovým žilám.

Podle Galové se však celulitida může rozvinout i u žen s normální tělesnou hmotností, hlavně u těch, které mají zvýšené množství tukové tkáně v podkoží oproti normě, nerovnoměrnou distribuci tuku v těle (s tendencí usazování se v dolních partiích těla) nebo ochablé svaly: "I těm můžeme pomoci od celulitidy, často stačí změnit životosprávu a snížit hmotnost například o pět kilogramů."

Celulitida a její redukce

Jak se zjistí celulitida?

Lehkou formu zjistíme hmatovým testem – stlačením kůže palcem a ukazovákem. Objeví-li se pomerančový vzhled kůže a prohloubeninky, test je pozitivní.

Když je celulitida viditelná při napnutí svalů (například při stáhnutí sedacích svalů), je přítomen druhý stupeň.

Třetí stupeň je pak viditelný i bez stažení svalů. 

  • Zbavit se celulitidy definitivně a navždy není bohužel možné. Když se začne tuk v podkoží opět hromadit (například když přibereme, nebo u nás proběhnou hormonální změny), celulitida se opět objeví.
  • Základním předpokladem pro kontrolu celulitidy je tedy aktivní životní styl a dlouhodobá kontrola tělesné hmotnosti.
  • Začínající celulitida a celulitida prvního stupně se podle zkušeností odborníků odstraní obvykle při redukci pěti až sedmi kilogramů tuku, tedy v průběhu prvních dvou měsíců. Léčba vyšších stupňů celulitidy při vysoké nadváze nebo obezitě trvá samozřejmě déle.
  • Jako podpůrné prostředky se doporučují masáže, otužování a kompresivní punčochy.
  • Změna životosprávy je základ, vymizení celulitidy pak můžeme dále podpořit pravidelnou masáží postihnutých částí těla nebo například i cévní gymnastikou, nošením kompresivních punčoch (DEN 20 a více), pravidelným sprchováním střídavě teplou a studenou vodou nebo přístrojovou masáží (lymfodrenáží).

Zdroj: www.komplimentinstitut.cz

U mužů se celulitida vyskytuje jen zřídka, zejména pokud mají gynoidní distribuci tuku v těle (takzvaného hruškovitého typu).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám