Hlavní obsah

Zhubnout se dá i při hektickém životním stylu

Novinky, ema

Na hubnutí ve skutečnosti není potřeba mít čas. Samozřejmě se hubne daleko lépe, když má člověk ráno čas připravit si snídani a naopak odpoledne a na večer volno na večeři a přípravu oběda na následující den. Jenomže zhubnout a přepnout na zdravý životní styl se dá i tehdy, pokud máte velmi náročné zaměstnání nebo takzvaně rozlítaný životní styl. Chce to hlavně pevnou vůli a ustálený režim.

Foto: Profimedia.cz

I s náročným zaměstnáním se dá zhubnout a změnit životní styl. V první řadě však jde o disciplínu a pevnou vůli.

Článek

Každý malý krok ke zdravějšímu životnímu stylu se počítá, říká pro health.com Jeff Katula, profesor věnující se zdraví a pohybu na Wake Forest University.

„Lidé si myslí, že pro to, aby zhubli, musí trávit hodiny v posilovně nebo jíst humus, tofu a superfoods, aby dosáhli své vysněné postavy. To ale není vůbec pravda.“

Jezte menší porce

„Nemusíte si vařit vlastní jídlo, stačí jen jíst o něco méně, než jste byli dosud zvyklí,“ říká profesor. To samozřejmě platí v případě, že trpíte přejídáním a nadbytečná váha je výsledkem nezřízeného životního stylu. U mnoha lidí jde ale i o opačný problém. A to když přes den téměř nejedí a večer se přejídají, protože má tělo málo energie a hladoví.

Proto zvažte každé své rozhodnutí a přemýšlejte nad tím, co jíte. Příjem kalorií při redukčním jídelníčku by měl být zhruba o 1500 až 2000 kalorií nižší, než člověk konzumoval doposud, a proto se výpočty v tomto ohledu velmi liší a u každého jsou individuální.

Znamená to samozřejmě rozumné porce, vynechávání dezertu anebo jeho nahrazení zdravou variantou. O ideálním příjmu kalorií by se ale člověk měl rozhodně poradit s odborníkem.

Nevynechávejte jídla

Ačkoliv intuitivně máme při dietě nutkání si jídlo spíše odpírat, není to vůbec rozumné rozhodnutí. Více než čtyři až pět hodin bez jídla může zpomalovat metabolismus, ovlivňovat hladinu hormonů a inzulínu, ale také vést k nezdravému přejídání, když už si na jídlo konečně uděláte čas.

„Mnoho našich pacientů netrpí přejídáním, ale jejich stravovací návyky jsou tak nevyzpytatelné, že jim brání zhubnout a držet se konzistentního plánu. Například dopoledne si dají dva šálky kávy, pak oběd a k večeři krajíc chleba, což je z dlouhodobého hlediska vůči váze naprosto destruktivní,“ uvádí příklady špatného stravování Jessica Beard Fieldová, asistentka metabolické chirurgie. Dodává také, že by člověk měl jíst alespoň 3–6krát denně – to vše v rozumných porcích a samozřejmě zdravě.

V redukčním jídelníčku by neměly chybět čerstvá zelenina a ovoce, bílá mouka by měla být nahrazena celozrnnými výrobky, důležitá je také konzumace kvalitního masa a ryb. Naprosto nezbytný je pak pitný režim a pravidelný pohyb.

Neseďte, pokud můžete stát

Určitě jste již slyšeli, že sedavé zaměstnání je špatné pro lidské srdce, mozek, a ano, dokonce i pro pas, respektive celkovou hmotnost. Chůze je samozřejmě pro redukci váhy daleko přívětivější než stání, ovšem sezení nepřináší tělu vůbec žádné benefity. Proto přenechte sezení v hromadné dopravě starším lidem anebo se raději jednu stanici projděte.

Pokuste se alespoň, pokud máte sedavé zaměstnání, veškeré hovory z mobilu řešit na chodbě nebo kdekoliv jinde, kde můžete chodit nebo postávat.

Dostatek spánku je klíčový

Ano, i spánek je všelék, ačkoli ho mnoho lidí rádo zanedbává. Je lákavé resty nahánět v noci anebo zůstat vzhůru kvůli napínavému filmu. Jenomže ponocování nebo naopak velmi brzké ranní vstávání, a s tím vším související nedostatek spánku, může být spojeno s neúspěchem v hubnutí. Naopak – je to velmi kontraproduktivní, říká Katula.

„Pokud se snažíte změnit své návyky a zhubnout tím, že méně jíte a více se hýbete, je potřeba tělu také dopřát dostatek spánku, aby mělo dostatek energie. Pokud budete spánek zanedbávat, pak vám pravděpodobně nezbude dostatek energie na cvičení a při únavě je také pravděpodobnější, že se vyčerpané tělo bude dožadovat cukru a tučných jídel.”

Buďte aktivní i s rodinou

Se změnou životního stylu jde samozřejmě ruku v ruce i změna v osobním nebo rodinném životě.

„Nemusíte chodit do posilovny, stačí, když si o víkendu s dětmi zahrajete na babu nebo na schovávanou nebo s nimi zajdete do parku,“ říká Katula a dodává, že stačí zvýšení tepové frekvence, aby byly vidět výsledky na váze. Pokud jste single nebo žijete s partnerem, vymyslete si společně nějaký cíl nebo se zapojte s přáteli do skupiny a choďte běhat, na túry, nebo společně s kamarádkami na hodiny spinningu. Aktivní přátelé jistě vaši snahu ocení, a vy tak získáte potřebnou motivaci.

„Sociální podpora je klíčovým prvkem pro změnu chování,“ uzavírá Katula.

Může Vás zajímat na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám