Hlavní obsah

Zhoršený čich může být varováním před vážnou nemocí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čich se člověku zhorší nejčastěji při banální rýmě nebo podobné infekci dýchacích cest. Může jít ale také o signál, že nám hrozí mnohem vážnější choroby. Třeba Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.

Foto: Profimedia.cz

Zhoršený čich může signalizovat řadu nemocí.

Článek

Proto je dobré tento signál vnímat, včas zajít k lékaři a zapátrat po tom, co se děje. U těchto dvou nemocí bývá totiž zhoršení čichu nebo jeho ztráta jedním z časných signálů, který předchází ostatním příznakům obou chorob. Obvykle se objevuje jako první, navíc ve chvíli, kdy pacient ještě nemá narušené poznávací funkce mozku.

Pokud se tyto nemoci podaří diagnostikovat a léčit včas, tedy v počátečních stadiích, nebo dokonce ve stadiích, která jim předcházejí, dokážou lékaři většinou přibrzdit jejich rozvoj.

Například Alzheimerově chorobě předchází období takzvané mírné kognitivní poruchy. Když ho lékaři diagnostikují a léčí hned zkraje, může pacient získat několik let kvalitnějšího života. A nezatěžuje svou rodinu, jejíž pomoc i péči bude dřív nebo později hodně potřebovat.

Které potíže signalizuje

Kromě Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby je zhoršený čich příznakem i řady dalších nemocí.

Zhoršený čich může signalizovat:

  • epilepsii;
  • schizofrenii;
  • roztroušenou sklerózu;
  • amyotrofickou laterální sklerózu, onemocnění, při kterém dochází k odumírání nervů, které řídí činnost svalů. Má ji například geniální fyzik Stephen Hawking a zemřel na ni politik Stanislav Gross;
  • neurodegenerativní onemocnění mozku, kterému se říká Huntingtonova choroba, ale i další nemoci.

Mnohdy si zhoršení neuvědomíme

Pokud se vám čich zhoršuje, je dobré to probrat s lékařem. Řada pacientů si však bohužel neuvědomuje, že u nich ke zhoršení došlo. Bývá to dokonce docela častý jev. V tom případě by si jejich problému měl všimnout partner nebo blízcí příbuzní.

Signál zhoršeného čichu je však potřeba brát s rozumem. Znepříjemňuje život například spoustě kuřáků a u nich nemusí znamenat žádné riziko zmíněných nemocí.

Trápí i pacienty na dialýze

Problémy s čichem se u člověka mohou objevit také tehdy, když ho trápí chronický zánět vedlejších nosních dutin nebo neustálé alergické rýmy. Někdy nám čich oslabí nosní polypy, tedy výrůstky na nosní sliznici.

Jindy s ním máme potíže po úrazu, při kterém dojde k poškození nebo zdeformování nosních kostí. A logicky také tehdy, pokud se nám objeví na nosních sliznicích nádor.

Horší čich mívají také pacienti s chronicky nemocnými ledvinami, zejména pak ti, kteří chodí na hemodialýzu. Výzkumy ukázaly, že si své potíže neuvědomovali, ale také to, že se u nich čich zlepšil poté, co jim zdravotníci udělali dialýzu. Proč dochází k této pozitivní změně, zatím lékaři nevědí. V každém případě je zhoršený čich signál. O tom, co může znamenat, bychom měli promluvit se svým praktickým lékařem.

Zajímavý test

Američtí psychiatři z Columbia University prezentovali loni v Torontu na mezinárodní konferenci výsledky svého výzkumu. To, jak ztrácíme schopnost rozeznávat pachy, může podle nich předpovědět s velkou pravděpodobností riziko rychlého ubývání paměti.

Při výzkumu využívali standardizovaný test čichu, takzvaný UPSIT (anglická zkratka: University of Pennsylvania Smell Identification Test). Pacienti čichali ke vzorkům v brožuře a zaškrtávali odpovědi. Test je poměrně jednoduchý, navíc blížící se demenci zaznamená obvykle dřív než třeba magnetická rezonance, která zkoumá změny na mozku. To je zajímavý závěr jejich bádání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám