Hlavní obsah

Ženy vnímají bolest více než muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vědci dospěli k závěru, že ženy vnímají bolest více než muži, protože jejich mozky fungují odlišným způsobem. Až dosud se vyšší citlivost na bolest přisuzovala rozdílným hormonům a společenskému tlaku, který muže nutí, aby se k bolesti nepřiznali.

Článek

Je známo, že ženy trpící chronickou bolestí vyhledají pomoc lékaře častěji než muži. Teď se ukazuje, že za to možná může stavba ženského mozku. Muži mají systém, který propojuje mozek s míchou, a pokud je tento systém aktivován vjemem bolesti, tělo začne vypouštět endorfiny, které vjem bolesti zmírní. U žen tento mechanismus podle vědců neexistuje.

"Tento systém je zásadním principem tišení bolesti u lidí i ostatních obratlovců, ale nikdo zatím nezkoumal, jak vlastně funguje u ženského pohlaví. Teď se ukazuje, že u nich tento systém k tišení bolesti neslouží," říká doktorka Anne Murphyová z University of Georgie, která tento jev studovala.

V jednom z experimentů vědci chemicky zablokovali receptory bolesti v mozku i míše samečka a samičky myši. Ukázalo se, že zatímco samec bolest přestal vnímat, samička dál o bolesti věděla. Tyto poznatky by mohly mít dopad na to, jak lékaři zacházejí s bolestí a nemocemi u žen.

Většina poznatků o mozku totiž pochází ze studií prováděných na samečcích laboratorních zvířat a na mužských dobrovolnících.

Jak uvádí list Daily Mail, ve zprávě o výzkumu doktorky Murphyové se dále píše, "Pokud se zaměříme na to, jak se ženy liší od mužů, mohlo by to přispět k nalezení odpovědí na mnoho nezodpovězených otázek, jako například proč mají muži a ženy sklony k odlišným psychickým problémům nebo proč některé léky dobře fungují u jednoho pohlaví, ale nikoliv u druhého."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám