Hlavní obsah

Ženy s postavou typu hruška jsou více chráněny před infarktem, mrtvicí a cukrovkou

Novinky, luh

Německá studie odhalila, že ženy s postavou připomínající tvar hrušky (silnější zadeček a stehna) mají menší pravděpodobnost, že je postihne cukrovka, infarkt nebo mrtvice. Důvodem je ukládání tuku, které je v oblasti stehen a pozadí bezpečnější než v jiných částech těla.

Foto: Profimedia.cz

Postava ve tvaru hrušky se vyznačuje silnějšími partiemi v oblasti stehen a zadečku.

Článek

Pokud máte problémy s většími stehny a zadečkem, nemusí to být automaticky jen nevýhoda. Podle německé studie, vedené doktorem Norbertem Stefanem z Univerzity v Tübingenu, mohou mít štíhlí lidé s pár kily navíc v oblasti stehen a pozadí sníženou pravděpodobnost výskytu různých onemocnění.

Konkrétně se jedná o cukrovku druhého typu, infarkt a mrtvici. Protože se tuk ukládá právě do zmíněných spodních částí těla, není následně transportován do krve ani orgánů jako srdce a játra, kde by mohl způsobovat vysoký krevní tlak, vysoký obsah cukru v krvi a vyšší pravděpodobnost onemocnění v pozdějším životě.

Tuk na bocích přitom nemusí být uložen celý život, ale jen několik měsíců.  „Pro lidi s normální váhou je tak lepší mít tělo ve tvaru hrušky než ve tvaru jablka. Ideální je, když se hmotnost kumuluje ve spodních částech těla než uprostřed,“ vysvětluje pro Daily Mail doktor Stefan.

BMI může být matoucí

Mnoho štíhlých lidí se řídí hodnotou Body Mass Index (BMI) a věří, že jsou zdraví jednoduše proto, že podle ní nemají nadváhu. Opak ale může být pravdou - jeden z pěti lidí normální váhy, kteří jsou ovšem „metabolicky nezdraví“, může mít až trojnásobně vyšší pravděpodobnost získání smrtelných a kardiovaskulárních nemocí než někteří lidé s nadváhou.

Těmito „metabolicky nezdravými“ lidmi jsou ti, kteří trpí na vysoký krevní tlak, vysoký obsah cukru v krvi nebo vysoký obsah lipidů - druh tuku, který se dostává do krve. Podle výzkumníků by tak lidé s většími stehny a pozadím mohli ochraňovat sami sebe hned před několika onemocněními.

„U lidí s tělem ve tvaru hrušky tyto partie pracují jako houba, s tukem uskladněným v buňkách, kde nenadělá příliš škody,“ vysvětlil doktor Stefan pro Daily Mail. Tato zjištění jsou založená na MRI skenech rozložení tuku v těle ve spojení s fitness kontrolami.

Tuk na nohou může být prospěšný

Podle studie publikované v časopise Cell Metabolism by tuk na nohou a bocích mohl být prospěšný pro některé štíhlé lidi trpící cukrovkou nebo srdečními potížemi.

Fungování této teorie ovšem záleží na genech a dalších determinantech, studie nicméně uvádí, že celkově výhodnější je typ hrušky pro štíhlé lidi, protože u lidí s nadváhou může pomáhat jen málo. Procenta tuku v jejich vnitřních orgánech totiž mohou být již příliš vysoká, aby předpokládaná ochrana fungovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám