Hlavní obsah

Ženy s migrénou se nemusí bát rakoviny prsu

– CHICAGO

Migréna by mohla ženy ochránit před rakovinou prsu. Toto zjištění potěší ženy trpící úpornými bolestmi hlavy. Je u nich totiž nižší pravděpodobnost, že je postihne vážné nádorové onemocnění.

Článek

Mezi migrénou a nádorovým onemocněním prsu existují souvislosti, jež objevili vědci z Centra pro výzkum rakoviny v americkém Seattlu.

Nádory ovlivňuje hormon estrogen

"Zjistili jsme, že pacientky, které dlouhodobě trpí migrénami, mají o 30 procent nižší riziko vzniku nádoru prsu než ostatní," tvrdí vedoucí výzkumu doktor Christopher Li. Podle něho zhoubné bujení prsu ovlivňují hormony a tak je tomu i u migrény.

"Rakovinou trpí ženy s vysokou hladinou estrogenu. Migrény se naopak vyskytují u těch, které mají tohoto hormonu málo. Tento rozdíl je zřejmě příčinou toho, že ženy s migrénami jsou proti nádoru prsu lépe chráněny," říká.

Odborníci ve své studii analyzovali údaje 3412 žen po menopauze, z nichž u 1938 byla diagnostikována rakovina.

Doktor Li to vysvětluje: "Naše výsledky se sice musí interpretovat opatrně, ale přesto je zřejmé, že poukazují na další faktory, které mají vliv na vznik rakoviny."

Rakovina prsu je přitom nejčastějším typem tohoto onemocnění, které zabíjí ženy na celém světě. Ročně mu podlehne téměř 500 000 pacientek.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolesti hlavy mají různé příčiny

Bolest hlavy vypadá banálně, ale někdy je hodně těžké najít její skutečnou příčinu. Mohou jich být desítky. Nejčastější důvody však bývají zhruba tři. Problémy...

Migrénou trpí 12 procent lidí

Migrénou, tedy velmi silnou bolestí hlavy, trpí až 12 procent populace. Řekl to Miroslav Kalina, primář neurologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Výběr článků

Načítám