Hlavní obsah

Ženy přehlížejí příznaky rakoviny vaječníků, včasná diagnóza jim může zachránit život

Novinky, ema

Rakovinu vaječníků je obvykle relativně složité rozpoznat i diagnostikovat. A to zejména proto, že příznaky mohou být snadno zaměněny za jiná, méně vážná onemocnění. Bohužel je také faktem, že u některých žen se příznaky objeví až ve chvíli, kdy už je onemocnění v poměrně pokročilé fázi.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu vaječníků může signalizovat nevinná bolest břicha.

Článek

Nejrizikovější a nejohroženější skupinu žen představují dámy starší padesáti let. Stejně tak je ale potřeba sledovat ženy s rizikovými faktory, tedy ty, kterým se v rodině již rakovina ženských orgánů vyskytla. Nicméně až v 80 % případů se rakovina tohoto typu nedědí, píše Telegraph.

Každý rok je globálně tento druh rakoviny diagnostikován u zhruba čtvrt miliónu žen. U drtivé většiny z nich je ale nemoc diagnostikována pozdě. Pokud je ovšem zachycena v raném stádiu, pravděpodobnost přežití je až 93 %. Bohužel takových případů je hodně málo. Tak brzy rakovinu lékaři objeví jen v 15 % případů.

Screeningová prevence neexistuje

Na rozdíl od jiných druhů rakoviny (například screeningových programů k rozpoznání rakoviny prsu), neexistuje pro tento typ nádorového onemocnění žádný preventivní test či vyšetření. Příznaky jsou proto často mylně vykládány a svalovány například na žaludeční a střevní potíže. A to z důvodu nepříjemných bolestí břicha, jeho nafouknutí, pocitů na zvracení a ostře bodavé bolesti v dolní části břicha.

Možná i proto se ženy vydávají k doktorovi až ve chvíli, kdy jsou tyto obtíže nesnesitelné a podezřele časté. V tu dobu už je ale léčba pokročilejšího stádia obtížnější a mortalita bohužel podstatně vyšší.

Rakovina vaječníků se léčí v závislosti na tom, o jak závažnou formu a stádium jde. Také se bere v potaz fyzický stav pacientky. Standardně dochází k operaci, po které následuje chemoterapie. Bohužel u ovariální rakoviny je celkem běžná recidiva. Většinou do 15 měsíců od určení diagnózy.

Psi se učí rakovinu vyčenichat
Bez zajímavosti by neměl zůstat prozatím úspěšný britský program Medical Detection Dog´s charity, kde se psi díky svým citlivým nosním receptorům učí, jak poznat rakovinu prsu (z dechu) a prostaty (z moči). Lékaři mají v plánu psy využít také pro diagnostiku rakoviny vaječníků. Bohužel na to ale v současné době není dostatek financí.

Ženy by se měly více pozorovat

Právě proto, že jsou příznaky této nemoci často zaměňovány, je cílem lékařů více pacientky informovat o této závažné chorobě. Apelují na ně, aby neignorovaly bolesti v pánevní oblasti a břiše, potíže s trávením, nebo přetrvávající pocit nadýmání.

Rakovina vaječníků v číslech

Lékaři diagnostikují až 220 000 nových případů rakoviny každý rok.

Téměř 140 000 žen na tuto závažnou formu nemoci umírá, vyplývá z výzkumu farmaceutické firmy Roche.

Mezi další příznaky také patří změny ve vyprazdňování, extrémní únava, postmenopauzální krvácení. Všechny tyto příznaky mohou, ale nemusí něco značit. I při nejmenších problémech je však vhodné vyhledat lékařkou pomoc. Vše můžete konzultovat například i se svým praktickým lékařem.

Reklama

Výběr článků

Načítám