Hlavní obsah

Ženy podléhají závislostem rychleji

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závislosti na alkoholu podléhají ženy snadněji než muži. Také pro ně bývá těžší než pro muže, aby se této závislosti zbavily. Důvodů, proč tomu tak je, existuje řada.

Článek

MUDr. Petr Popov, primář oddělení léčby závislosti VFN v Praze a předseda Společnosti pro návykové nemoci, upozorňuje, že u alkoholu to zdaleka nejsou jen známé fyziologické důvody: ženy se snáz opijí, protože produkují méně enzymu, který štěpí alkohol. Ten se u nich navíc nemůže rozptýlit v takovém objemu vody obsažené v tělesných tkáních, protože bývají v průměru menší a mají méně objemné svalstvo. "Málo se ví, že schopnost ženského organismu štěpit alkohol kolísá také v závislosti na menstruačním cyklu," upozorňuje primář Popov.

Daleko zásadnějším důvodem je však podle něj to, že se změnilo společenské postavení žen a ubylo mechanismů, které pro ně představovaly určité přirozené bariéry i pomoc. Ještě před patnácti, před dvaceti roky by se rodina, příbuzní a kamarádky dívali na ženu v domácnosti trochu divně, kdyby jindy než při oslavách popíjela ze sklenky pivo, víno nebo tvrdý alkohol. Zavánělo by to něčím nevhodným, skoro až trochu asociálním. Navíc se zdá, že tehdejší způsob života, kdy bylo víc času na rodinu a na kamarádky, uspokojoval citové potřeby spousty žen přece jenom lépe než ten současný.

Pojď, dáme si dvojku červeného

Jana patřila k těm ženám, jejichž povoláním je být manželka. Muž se vracel domů pozdě a unavený. Cítila se ve velkém domě sama, navíc nespokojená sama se sebou. Manželství s úspěšným mužem ji zbavilo existenčních starostí, ale také pravidelného kontaktu s kamarády, známými i okolím. Návštěvy ve fitcentru nebo v kosmetickém salónu byly vítaným výletem do společnosti. Když se napila, nejprve s kamarádkou a pak i sama, byla uvolněnější a cítila se příjemněji. Ani nepostřehla moment, kdy už bez vína nedokázala být. Během čtyř let skončila v léčebně.

Zaměstnaná žena má dnes podle primáře Popova mnohem víc příležitostí napít se alkoholu, než měla kdysi. A nejen tam, kde by to člověk čekal: třeba při nejrůznějších oslavách v práci. Ale také tam, kde by to předpokládal méně:

  • v řadě kadeřnictví, v soláriích, v kosmetických salónech anebo v relaxačních centrech
  • ve fitcentru, v saunách, v bazénech a dalších sportovních zařízeních
  • večer jako součást odpočinku u televize atd.
  • na masážích, případně v soukromých rehabilitacích atd.

Dnes je také daleko běžnější, že si kamarádky dají spolu kafe, cigaretu a dvojku červeného, případně panáka. A přestalo být zvláštní i to, že si žena nalije sklenku vína a popíjí ji doma sama. K pití alkoholu existuje větší společenská tolerance nežli třeba před třiceti roky.

Dohnat mužské a předehnat

"Řada žen chápe pití alkoholu i jako součást své emancipace," říká doktor Popov. "Dohnat muže nebo je dokonce předehnat. Spoustě z nich to vůbec nezní divně. Bohužel, doba jim příliš nepřeje. Mají být dobrými odbornicemi v práci, ale zároveň matkami i milenkami. Zvládnout všechno tohle je hodně náročné. Náročnější než běžná role muže.

Proto ženy daleko víc ohrožují stresy, úzkosti, deprese nebo emoční vyčerpání. Tedy stavy, u kterých se alkohol může na chvíli stát příjemnou berličkou. Pomáhá jim snáz zvládnout něco, co by jinak zvládaly hůř. Ale o to větší riziko závislosti při tom hrozí.

Typickou alkoholičkou není bezdomovkyně, která se potlouká po putykách. Naopak, je jí žena, která popíjí láhev vína sama doma. Obvykle tím reaguje na své psychické potíže: vedle těch zmíněných to bývá také nespokojenost se sebou, pocit nenaplnění vlastního života a jeho smyslu, lítost, nedoceněnost, ukřivděnost a podobně. Žena se navíc stydí ukazovat opilá mezi lidmi. U mužů je chození do hospody a alkoholismus daleko víc sociální záležitostí."

Čím mladší, tím rychlejší

Dalším handicapem žen je podle MUDr. Olgy Pecinovské z oddělení léčby závislostí VFN v Praze i to, že často neumějí úplně vypnout a pořádně si odpočinout. Navíc mají kvůli hormonálním výkyvům v určitých fázích života (menstruace, těhotenství, šestinedělí, klimaktérium) větší sklon k úzkostem a depresím. Podstatné riziko představuje také věk.

"Čím mladší je žena, která začne pít příliš mnoho alkoholu, tím rychleji se něm obvykle stává závislou," říká doktorka Pecinovská. "Nejrychlejší to bývá u dívek, které předtím trpěly bulimií nebo anorexií, tedy poruchami příjmu potravy. Značně rizikovým obdobím pro vznik závislosti je mateřská dovolená, a potom okamžiky, kdy se děti osamostatňují a odcházejí z rodiny. Řada žen se s nimi vyrovnává obtížně. S postupujícím věkem by ženy měly počítat se snižujícím se množstvím enzymu, který štěpí alkohol, a s tím, že játra nefungují tak dobře, jako když je člověk mladší."

Muži hůř spolupracují

Zdvojené nároky ztěžují ženám i návrat do normálního života poté, co úspěšně absolvují odvykací léčbu. "Po chlapech nikdo nechce, aby zvládali své zaměstnání, domácnost a byli při tom všem usměvaví a přitažliví," říká primář Popov. "Stačí když budou chodit normálně do práce a nezačnou znovu pít. Tahle situace je vůči ženám samozřejmě nespravedlivá, ale bohužel je taková."

Podle MUDr. Olgy Pecinovské, kolegyně z oddělení léčby závislostí, může být na druhou stranu pro ženy výhodou to, že jsou zvyklé se o sebe postarat. Ale také je pro ně daleko větší samozřejmostí o sebe víc pečovat a dobře vypadat. Lepší vzhled v době, kdy abstinují, je pro ně také mnohem větší satisfakcí než pro muže.

Pokud léčbu přijmou, spolupracují obvykle lépe než muži, včetně doléčovacího programu.

Citlivější a labilnější

Pro ženy bývá složitější i to, aby se zbavily závislosti na nikotinu. Mívají až o 10 % nižší úspěšnost než muži. Daleko víc se obávají toho, že při odvykací kúře přiberou na váze, což se opravdu může někdy stát. Mívají hlubší deprese, když se jim nedaří přestat s kouřením. A u svých partnerů se setkávají s menší podporou než tomu bývá naopak.

"Snáz také kouření znovu podlehnou," říká přední odbornice na odvykání kouření MUDr. Eva Králíková. "Ať už v okamžicích napětí, nebo při pití kávy, anebo prostě jen tehdy, když vidí někoho jiného s cigaretou. Většinou víc vnímají své okolí a jsou emotivnější. Kouření u nich bývá víc spojeno s určitými rituály, náladami a pocity."

JAK SNÍŽIT RIZIKO

Pokud se chcete vyhnout riziku závislosti na alkoholu, neměli byste:

  • pít alkohol kvůli tomu, že vám pomáhá snáz něco zvládnout
  • kombinovat ho s léky
  • neholdovat pití sami, nebo když jste nemocní
  • při oslavě udělat mezi první a druhou sklenkou alkoholu půlhodinovou přestávku, mezi druhou a třetí skleničkou hodinovou a čtvrtou sklenku si nedávat vůbec (sklenkou u žen rozumíme deci vína nebo třetinku piva anebo malého panáka).

Tím spíš by se měly zajímat o nejefektivnější cesty, jak se kouření zbavit. Ty nabízejí především specializované poradny, které už fungují nebo letos začnou fungovat při 11 fakultních nemocnicích v republice. Kde, to najdete na internetové adrese: www.clzt.cz nebo vám to řeknou na telefonní lince pro odvykání kouření 844 600 500 (Po-Pá, od 12.00 do 20.00, za místní hovorné z celé ČR).

Reklama

Související témata:

Související články

Alkohol může chránit před infarktem

Málo věcí se v racionální výživě stalo tak slavných jako francouzský paradox. Francouzský kardiolog Serge Renaud se jím snažil objasnit, proč Francouzi mívají...

V pití alkoholu je ČR čtvrtá v Evropě

České republice patří v pití alkoholu čtvrtá příčka v Evropě. Vyplývá to ze studie Světové zdravotnické organizace, v níž porovnávala národní strategie v pití...

Výběr článků

Načítám