Hlavní obsah

Ženy neumí potlačit pocit hladu jako muži, dokazují vědci

WASHINGTON

Muži dokážou vědomě potlačovat hlad lépe než ženy. Umějí totiž pocit hladu zablokovat i v mozku, zatímco ženy jej dostanou pouze ze svých subjektivních pocitů, ale v příslušných mozkových centrech jim zvýšená aktivita zaměřená na ukojení hladu pokračuje dál. Tvrdí to nová studie zveřejněná v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ženy na hlad myslí dál.

Článek

Hlad je pocit, který vzniká, když v krvi poklesne pod určitou hranici hladina glykogenu - polysacharidu, který dodává všem živočichům energii k fyzické aktivitě. Řídícím orgánem ovládající hlad je část mozku zvaná hypothalamus. Skupina odborníků z Brookhavenské národní laboratoře soustředěná kolem Gene-Jacka Wanga se zaměřila na sledování vybraných částí mozku u 23 dobrovolníků, z nichž deset byli muži.

Mysleli na jídlo, a pak to potlačili

Muži nejdřív drželi 17 hodin půst, a pak měli nejprve chvíli myslet na své oblíbené jídlo a vzápětí se snažit vědomě myšlenky na jakoukoliv potravu zase potlačit. Měření ukázalo, že myšlení na oblíbené jídlo u mužů i u žen ve stejné míře nejen zesílilo chuť na něj, ale i celkovou mozkovou činnost.

Vědomé potlačování hladu vedlo u obou pohlaví ke snížení chuti na jídlo. U žen však tento efekt nepostoupil až do mozku, který zůstal vysoce aktivní. U mužů naproti tomu vedlo potlačení i k poklesu činnosti částí velkého mozku, které řídí mimo jiné pocity a motivace lidského těla.

Nadváhu ovlivňuje vypnutí mozku

Vědci z dosažených výsledků vyvozují, že tyto mozkové oblasti jsou významné pro překonávání pocitu hladu. Jejich narušení nebo "vypnutí" přispívá k nadváze a tloustnutí. Nadváha je přitom jedním z hlavních faktorů pro vznik onemocnění srdce a krevního oběhu, cukrovky a degenerace kloubů, cituje ze zprávy agentura DPA.

Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez příjmu potravy, ale samotný pocit hladu se dostavuje již po několika hodinách od posledního přijímání jídla. Rychlost objevení pocitu hladu je subjektivní záležitost, která závisí na jedinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám