Hlavní obsah

Ženatí muži jedí zdravěji, ale jen doma, aby byl klid

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvážené a plnohodnotné stravování je základem pro zdravý životní styl. Ne všichni lidé jsou ale ochotni měnit svůj zažitý jídelníček. Méně ochoty v takovém případě vykazují muži, a to především ti svobodní. Pokud se později ožení, dodržují podle studie zdravější životosprávu. Na prvním místě ale není mnohdy zvýšená péče o zdraví, ale spíš "sobečtější" důvod - aby byl doma klid.

Foto: Profimedia.cz

Ženatí muži mnohdy ve snaze udržet rodinnou pohodu přejdou na zdravější způsob stravování, alespoň doma.

Článek

Společné partnerské večeře jsou z hlediska zdravějšího životního stylu mužů jistě přínosem. To ale neznamená, že by všichni muži takové stravování dodržovali dobrovolně. Spíše se ve snaze vyhnout se případným roztržkám podvolí a nechají se "přemluvit" k dietnější variantě společné večeře.

Mezi stovkou amerických mužů, kteří se studie zúčastnili, se také objevil zajímavý fakt. Manželky se ve velké většině ani mužů neptají, zda chtějí dietnější formu stravy (především v situacích, kdy ji mají pánové doporučenou od lékaře), a jednoduše ji v jeho "zdravotním zájmu" připraví. Je to ale více pravděpodobné v situacích, kdy se u muže objeví nějaká vážnější zdravotní komplikace.

"Společná dohoda o tom, co se bude připravovat k večeři, je pro muže důležitá nejen z hlediska vzájemné komunikace mezi partnery, ale právě i kvůli správné životosprávě," poukazuje na výsledky studie profesor Derek Griffith z univerzity v Michiganu. "I když je to mnohdy jen pro vlastní dobro, aby nemuseli po případné roztržce spát na gauči," dodává s humorem.

Pokud ale muž jde na večeři mimo domov, sám nebo s přáteli, rozhodně se "zdravostí" případné večeře nezaobírá.

Dlouhodobý vztah prodlužuje mužům život

"Již dříve bylo vědecky prokázáno, že muži v partnerském svazku žijí déle a zdravěji. Je to zčásti i právě proto, že na ně ženy dohlížejí, a při případných sebemenších komplikacích je donutí jít k lékaři," souhlasí s výsledky studie Peter Baker, vedoucí magazínu Men´s Health.

Mnozí muži se podle Bakera řídí v životě jakousi nepsanou "kulturou stravování", podle které je prostě mužnější jíst velké porce, pořádná smažená jídla a často. Řada z nich se drží tohoto nepsaného a nezdravého pravidla především proto, že mají obavy, aby se jim kolegové neposmívali, že se stravují příliš "zženštile". Proto je pro mnohé obtížnější zařadit do jídelníčku i více zdravých potravin, byť je to pro jejich vlastní zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dostat chlapa na jídlo

Pětadvacetiletá účetní ze středních Čech stojí poprvé v životě sama u plotny mezi obrovskými kusy masa. Jako první chod má připravit tatarák. Co na tom, že...

S nadhledem o jídle a dietách

Nabádání ke zdravému způsobu stravování mají lékaři snad všech oborů tak říkajíc v popisu práce. Až tři čtvrtiny chorob jsou totiž zaviněny výživou a ty další...

Výběr článků

Načítám