Hlavní obsah

Ženám se spí lépe vedle psů než po boku partnerů

Novinky, lin

Trápí vás obtíže se spánkem? Pak zkuste svého partnera místo postele poslat na gauč a vyměnit ho za svého čtyřnohého člena rodiny. Nová studie totiž zjistila, že ženám se obecně lépe spí právě vedle domácích mazlíčků než se svými partnery. Podle vědců se totiž psi lépe přizpůsobují lidskému spánkovému cyklu, navíc navozují pocit bezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců se ženám lépe usíná vedle psů než vedle mužů.

Článek

Na základě dřívější studie, která potvrdila, že usínání vedle čtyřnohých miláčků opravdu zlepšuje kvalitu spánku, se výzkumní pracovníci z Canisius College v americkém Buffalu rozhodli zjistit, jestli je pes v ložnici opravdu lepším společníkem, než je partner nebo případně kočka.

Studie se zúčastnilo 962 žen, přičemž 55 % z nich sdílelo svou postel alespoň s jedním psem a 31 % alespoň s jednou kočkou. Z celkového počtu účastnic pak 57 % spalo v ložnici i se svým partnerem. Cílem studie bylo zjistit, jak kvalitní spánek ženy mají a jestli se cítí v bezpečí.

Po důkladné analýze dat vedoucí studie Christy L. Hoffmanová ve spolupráci se svým týmem zjistila, že lidští partneři a kočky působí na ženský spánek rušivě, zatímco psi se lépe přizpůsobují a své paničky obvykle příliš neruší - naopak přispívají ke kvalitě spánku, protože se přizpůsobují lidskému cyklu.

Ptáte se, jak je to možné? Podle doktorky Hoffmanové za to může fakt, že se ženy cítí v přítomnosti psa bezpečně a myslí si, že je v případě nebezpečí může včas varovat. Další možností je i to, že ženy, které mají psa, disponují pevnějším řádem, který přizpůsobují i svým čtyřnohým mazlíčkům (pravidelné ranní a večerní venčení atd.) a tudíž mají i zažitý spánkový cyklus.

„Výsledky studie jsou opravdu překvapivé. Mysleli jsme si, že ženy ohodnotí muže a psy podobně, ale pravdou je, že v otázce pohodlí a bezpečnosti vyhráli psi na plné čáře,“ hodnotí výsledky studie pro Huffington Post Christy L. Hoffmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Psy deprimuje zájem páníčků o mobily

Psi mohou podlehnout depresi, pokud jejich majitelé věnují přílišnou pozornost chytrým mobilům a málo si jich všímají. Čtyřnozí partneři bývají pak navíc...

Výběr článků

Načítám