Hlavní obsah

Ženám nad 60 let, které sedí příliš dlouho, hrozí inkontinence

Novinky, Dana Klejnová

Stále více žen ze západního světa trpí inkontinencí, tedy neschopností zadržet moč, a to nejčastěji z důvodu oslabení svalů pánevního dna, které podporují močový měchýř. Problém se dnes netýká jen starších žen, první potíže se mohou začít objevovat již ve středním věku.

Foto: Profimedia.cz

Při dlouhodobém sezení ochabují svaly pánevního dna.

Článek

Porod, menopauza a obezita - to všechno zvyšuje riziko inkontinence. U porodu dochází k poškození svalů pánevního dna, v menopauze je největším viníkem pokles hladiny estrogenu a u obezity nadměrná zátěž močového měchýře.

Podle nejnovější studie publikované v časopise PLoS One hrozí častěji inkontinence ženám starším 60 let, které sedí příliš dlouhou dobu bez přestávky a obecně se velmi málo pohybují.

„Svaly pánevního dna jsou stejné jako svaly jinde v těle, aby správně fungovaly, potřebují, abyste je často používaly. Úplně přitom stačí, když se budete přirozeně pohybovat a chodit,” upozorňuje Myra Robsonová, fyzioterapeutka se specializací na pánevní dno.

Samozřejmě existují i speciální cviky posilující pánevní dno, které by ženy měly i bez potíží cvičit třikrát denně, aby dokázaly případným problémům v následujících letech předcházet. A v případě, že trpí nadváhou, ulevit může i zhubnutí, kdy se minimalizuje tlak.

Nenechte ochabnout svaly pánevního dna

Zdraví

Když už se problém u žen objeví, pak by se neměly bát o něm mluvit se svým lékařem. Dnes již existuje celá řada možností, jak problém řešit. Kromě cviků na pánevní dno existuje mnoho zajímavých technik, které dokážou ženy naučit udržet moč co nejdéle.

Dále dnes již existuje i účinná farmakoterapie, ale i několik chirurgických zákroků, včetně vpichů botoxu.

Jak řešit inkontinenci aneb Problém, který ženy často tají

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám