Hlavní obsah

Zelený čaj zabíjí buňky leukémie

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROCHESTER

Vědci z amerického Rochesteru zjistili, že obsahuje zelený čaj obsahuje složku, která dokáže likvidovat buňky nejběžnějšího typu leukémie. "Výhody zeleného čaje se nám podařilo při laboratorních testech prokázat u osmi pacientů z deseti. Právě v takovém poměru zelený čaj v boji proti leukémii fungoval," informoval Neil E. Kay z newyorské Mayo Clinic.

Foto: Felix Pašek

Tisková konference - vyhlášení Ceny Thálie

Článek

"Při laboratorních testech se nám podařilo odhalit, že komponenta zeleného čaje označovaná jako epigallocatechin-3-gallate (EGCG), pomáhá zabíjet buňky leukémie přerušením vzájemného komunikačního signálu, který potřebují k životu," přiblížil Kay.

Odborníci při svých výzkumech použili buňky od pacientů, kteří trpí chronickou lymfatickou leukémií (CLL), která je nejčastěji diagnostikovaná u pacientů starších šedesáti let.

V současné době pro tento typ leukémie neexistuje účinné léčivo a ve většině případů je pacientům naordinována chemoterapie. Nový objev tak nyní možná otevře dveře novému léku, který by se s leukémií dokázal vyrovnat.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj brání rakovině prostaty

Pravidelní konzumenti zeleného čaje se mohou radovat. Tým čínských a australských vědců doložil, že jejich záliba je nadmíru užitečná a hlavně prospěšná...

Bylinné čaje - spojenci proti nachlazení

Nejhorší období pro různá nachlazení na nás letos ještě čeká. Změny teplot koncem února a v březnu jistě udělají své. Lidský organismus bude po dlouhé zimě...

Výběr článků

Načítám