Hlavní obsah

Zdravý životní styl ve středním věku může odvrátit Alzheimerovu chorobu

Novinky, Bohumila Kunertová

Udržení kondice, regulace krevního tlaku a snížení cholesterolu - to vše dohromady může snížit možnost vzniku Alzheimerovy choroby. Podle některých expertů může být riziko sníženo o 15 až 20 procent.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné cvičení a zdravá strava může zamezit demenci ve stáří

Článek

Rebecca Woodová, generální ředitelka centra pro výzkum Alzheimerovy choroby, říká: "Zdravý životní styl hraje jistě důležitou roli u výskytu Alzheimerovy choroby." Dieta bohatá na olivový olej, ořechy, rybí a drůbeží maso, ovoce a určité druhy zeleniny může podle amerických vědců snížit nebezpečí vzniku Alzheimerovy choroby až o 40 procent.

"Veškeré uvedené faktory se stávají základem pro výzkum, mohly by totiž nabídnout relativně lehký způsob, jak bojovat s nemocí, která ničí takové množství životů."

"Pravidelné cvičení a zdravá výživa, především ve středním věku, může pomoci redukovat riziko vzniku demence ve stáří. Z toho samozřejmě vyplývá i řada dalších výhod spojených se zdravým životním stylem. "

Alzheimerova choroba

Jedná se o degenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. V počáteční fázi mívají pacienti poruchy krátkodobé paměti. V pokročilém stadiu dochází ke ztrátě paměti a řeči, objevují se i povahové změny.

Lékaři dodnes přesně nevědí, co nemoc způsobuje. Jisté je to, že se nemoc vyznačuje velkým úbytkem nervových buněk v mozku.

Alzheimerova choroba je nevyléčitelná.

Podle odhadů trpí například v Británii 820 000 lidí demencí, z toho je Alzheimerova choroba nejběžnější forma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám