Hlavní obsah

Zdravý životní styl by výrazně snížil infarkty

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdyby lidé vedli zdravý životní styl, ubylo by infarktů a dalších srdečně cévních nemocí. Jenom v ČR jsou příčinou více než poloviny všech úmrtí. Uvedl to internista Michal Vrablík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Článek

"Byli bychom schopni snížit výskyt nemocí srdce a cév souvisejících metabolických onemocnění až o sedmdesát procent, pokud by všichni dodržovali zdravý životní styl, tedy pohyb a dietu," řekl internista Michal Vrablík.

Prospěje i pár minut chůze

V těchto dnech Praha hostí téměř tři tisíce specialistů na aterosklerózu z celého světa. Ucpávání tepen má na svědomí tučná strava, nedostatek pohybu, genetika i kouření. Přitom riziko nemocí srdce a cév snižuje už jen deset nebo patnáct minut svižné chůze denně.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Můžete o sobě říci, že vedete zdravý životní styl?

"Pro rozvoj aterosklerózy je důležitá přítomnost takzvaných rizikových faktorů," řekl docent Richard Češka, prezident mezinárodního kongresu. Nejvýznamnější z faktorů jsou zvýšené hladiny cholesterolu v krvi, vyšší krevní tlak či kouření.

Pravidelná kontrola tlaku je důležitá

Onemocnění se dá předcházet, pokud pacient přijde včas. Mnoho pro sebe může udělat ale každý už tím, že si pravidelně ročně nechá změřit krevní tlak i cholesterol, bude jíst zdravě a více se pohybovat.

Kongres se poprvé v historii koná v zemi bývalého východního bloku. "Je to ocenění pro naši republiku, protože u nás jsou srdeční a cévní onemocnění řešena na velmi dobré evropské a v některých případech dokonce špičkové světové úrovni," zdůraznil Češka.

Anketa

Můžete o sobě říci, že vedete zdravý životní styl?
Ano
43,1 %
Ne
39,9 %
Nedokáži to posoudit
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 288 čtenářů.

Reklama

Související články

Mladým kuřákům selhává srdce častěji

Kouření škodí zdraví, hlásají odborníci, ale přece jen někomu míň a někomu víc. Podle posledního průzkumu britských odborníků by lidé mladší čtyřiceti...

Výběr článků

Načítám